Emiratele Arabe Unite se află din nou la conducerea consiliului executiv al Organizației ONU pentru Educație, Știință și Cultură, unde va prezida până în 2023.
Este a patra oară când Emiratele Arabe Unite reușește să obțină această funcție, iar aportul adus până în prezent este unul mai mult decât considerabil.
Noura Al Kaabi, ministrul Culturii și Dezvoltării Cunoașterii, a condus delegația Emiratelor Unite ale Americii la cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO săptămâna trecută, unde a întâlnit oficiali și șefi ai delegațiilor statelor membre, potrivit thenational.ae.
Emiratele Arabe Unite se declară privilegiate și că sărbătorește această reușită, însă sunt și conștente că „îi așteaptă multă muncă” în cadrul organismului ONU.
„Emiratele Arabe Unite își reiterează angajamentul față de Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă și de a colabora cu toate statele membre pentru a asigura realizarea acesteia prin programe și inițiative. Rămânem deschiși pentru dialog, schimb și colaborare cu toate statele membre pentru a găsi cele mai bune soluții care să răspundă nevoilor oamenilor pe care îi deservim”, a mai spus Al Kaabi.
Consiliul executiv al UNESCO este alcătuit din 58 de state membre alese de Conferința Generală a UNESCO. Aceasta se întrunește de două ori pe an, pentru a discuta și a planifica obiectivele și strategia de urmat a organismului ONU, stabilind mai multe direcții pentru politicile și strategia sa.
În cadrul consiliului de administrație se pregătește ordinea de zi pentru conferință și se discută programul organizației, dar și estimările bugetare, care sunt apoi prezentate de către directorul general, împreună cu recomandările și sugestiile sale.
Mai mult decât atât, o dată la patru ani, comitetul executiv recomandă candidaților la conferința generală să îndeplinească rolul de director general.
Emiratele Arabe Unite, parte a UNESCO la doar patru luni de la fondare
La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a şase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se şi Ras Al-Khaima, potrivit potrivit site-ului oficial al MAE. Pe lângă această reușită, la doar patru luni de la proclamare, Emiratele Arabe Unite au fost incluse și ca parte a UNESCO. De atunci, țara a fost implicată în mai multe dintre programele UNESCO, devenind rapid unul din principalii donatori și au dezvoltat inițiative de care se bucură oameni din întreaga lume.
În anul 2018, Emiratele Arabe Unite au fost clasate pe locul al șaselea în topul donatorilor voluntari pentru UNESCO, reușind să devină și membru permanent în șase comisii. În plus, țara mai deține și un site pe lista patrimoniului mondial UNESCO, opt listări naționale și multinaționale de patrimoniu și două orașe desemnate drept ”orașe creative”.
Una din cele mai mari realizări în cadrul organizației UNESCO a Emiratelor Arabe Unite a fost înființarea a peste 120 de școli asociate UNESCO și găzduiește centrul regional pentru planificarea educației.
O altă inițiativă recentă include și o o investiție în Emiratele Unite de 50 de milioane de dolari (183,6 milioane USD) pentru a restabili trei situri de patrimoniu religios care au fost distruse de ISIS în orașul irakian Mosul.
Între timp, Arabia Saudită a câștigat și un loc în comitetul executiv pentru următorii patru ani. În urma acestei realizări, reprezentanții UNESCO din cadrul regatului au replicat că „promite să păstreze în continuare patrimoniul, să încurajeze inovația și creativitatea prin cultură, artă și tehnologie, împuternicind tinerii să facă față provocărilor viitorului”.