Decizie CCR privind LEGEA MAGISTRAȚILOR. Hotărâre DEFINITIVĂ pentru JUDECĂTORI și PROCURORI

Legea magistraților a fost „bătută în cuie” de CCR. Plenul Curții Constituționale a decis, definitiv, că obiecțiile formulate de 97 de deputați și de Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt neconstituționale. Drept urmare, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor este constituțională.

Obiecția de neconstituționalitate referitoare la Legea magistraților, formulată de un număr de 97 de deputați, precum și cea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite au fost declarate neconstituționale, luni, de Curtea Constituțională a României (CCR). Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

Plenul CCR a dispus conexarea a dispus conexarea  celor două formulari depuse, respectiv „obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.4 [cu referire la art.3 alin.(12 )], pct.9 [cu referire la art.7 alin.(7)], pct.93 [cu referire la art.56], pct.97 [cu referire la art.58 alin.(1)], pct.134 [cu referire la art.75 alin.(1) lit.c)] și pct.151 [cu referire la art.96 alin.(3)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, obiecție formulată de un număr de 97 de deputați” și „obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.151 [cu referire la art.96 alin.(3) și (4)] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite”, constatând identitatea de obiect al acestor două sesizări.

CCR a trnsmis că, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile criticate din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor sunt constituționale, în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.