Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie-bombă a CEDO. „Primul teorist român” primește despăgubiri de la statul român
Decizie-bombă a CEDO. „Primul teorist român” primește despăgubiri de la statul român

Decizie-bombă a CEDO. „Primul teorist român” primește despăgubiri de la statul român

Dragoș Ciupercescu, condamnt la 18 ani de închisoare pentru terorism, a primit câștig de cauză la CEDO privind condițiile de detenție din închisorile Giurgiu și Jilava.

Dragoș Ciupercescu a fost primul român condamnat pentru terorism. El a fost condamnat la închisoare în 2005, după ce a rănit cinci elevi ai liceului Jean Monet din Capitală cu o grenadă. El a fost eliberat condiționat în 2016.

CEDO a hotărât ca Ciupercescu să primească daune în valoare de 3.000 de euro de la statul român pentru condițiile de detenție din închisorile Giurgiu și Jilava.

„În acea perioadă, a făcut plângeri legate de condițiile improprii ale detenției sale, invocând supraaglomerarea și lipsa încălzirii în închisoarea din Giurgiu, în ianuarie 2009, apoi la închisoarea Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015. Judecătorul a decis în favoarea lui Ciupercescu, însă nu a stabilit nicio compensație. Ca urmare a plângerii privind supraaglomerarea, el a fost încarcerat într-o celulă mai spațioasă din Jilava din martie 2015”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Ciupercescu s-a plâns instanțelor civile că a fost expus la fum de țigară în timp ce a fost transportat la audierile curții în dosarul său și în timp ce aștepta la sălile de judecată; de faptul că nu a putut comunica online cu soția sa care locuia în Italia; și de faptul că trebuia să informeze autoritățile asupra tuturor membrilor familiei pe care dorea să îi sune, argumentând încălcarea confidențialității telefoanelor. Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepția celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens”, se mai arată în document.

„Pe baza articolului 3, care face referire la tratamentul inuman sau degradant din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Ciupercescu s-a plâns de condițiile detenției sale din închisorile Giurgiu și Jilava. A fost constatată încălcarea acelui articol în cazul detenției de la Giurgiu și Jilava în perioada iulie 2012 – martie 2015. Decizia: 3.000 euro”, potrivit sursei citate.

Ciupercescu a fost arestat în anul 2003, după ce, la data de 6 noiembrie 2002, a detonat o grenadă în faţa liceului “Jean Monnet”, incident în urma căruia o elevă a fost grav rănită. Ulterior, acesta a mai aruncat o grenadă într-un coş de gunoi din Parcul Cişmigiu. Dragoş Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: