Căsătoriile între persoane de același sex au devenit posibile, începând de marți, în Costa Rica. Această țară devine prima din America Centrală ce recunoaște mariajele între doi bărbați sau între două femei. S-a ajuns aici în urma unei hotărâri judecătorești ce a intrat în vigoare la miezul nopţii, conform Fundației Thomson Reuters.

În ciuda opoziţiei grupurilor religioase și a violențelor împotriva persoanelor LGBT+, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit, pe an ce trece, tot mai acceptate în America Latină. Legalizarea acestor căsătorii a fost și o promisiune importantă din campania electorală a preşedintelui Carlos Alvarado Quesada, care a preluat conducerea țării în mai 2018.

Costa Rica este, astfel, a şasea ţară din America Latină ce permite căsătoria între persoane de acelaşi sex – după Ecuador, Argentina, Brazilia, Columbia, Uruguay şi anumite zone din Mexic.

”Această schimbare va aduce o transformare semnificativă a ţării la nivel social şi cultural”, a afirmat şeful statului într-un mesaj video publicat pe Twitter luni seara. În același mesaj el promite că noile cupluri ”vor avea drepturi şi aceleaşi drepturi ca orice altă persoană, cuplu sau familie din această ţară”.

Curtea Constituţională din Costa Rica a dispus încă din august 2018 că o interdicţie a căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex era neconstituţională. Oficialii au dat Parlamentului un termen de 18 luni pentru a legaliza aceste uniuni. La începutul acestei luni, peste 20 de parlamentari au încercat să amâne cu alte 18 luni intrarea în vigoare a hotărârii privind căsătoria, însă demersul a eşuat, iar interdicţia a fost ridicată la miezul nopţii.

Momentan însă, cuplurile gay vor trebui însă să opteze pentru căsătoriile online, în contextul restricţiilor asociate pandemiei de coronavirus. ”Costa Rica sărbătoreşte astăzi: egalitatea căsătoriei a devenit o realitate în ţară – prima din America Centrală! ‘Ne bucurăm alături de voi: felicitări tuturor celor care au muncit atât de mult pentru ca acest lucru să se întâmple”, a scris International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) într-un mesaj publicat pe Twitter.

Enrique Sanchez din cadrul Partidului Acţiunea Cetăţenească, primul politician din Costa Rica ce şi-a recunoscut public homosexualitatea, a declarat că acceptarea căsătoriilor gay e apogeul unei lupte duse, de-a lungul anilor, de numeroase persoane, unele prin activism, altele în mod anonim. ”Prin experienţa lor, prin eforturile lor… au ajutat la clădirea unei societăţi în care nu există familii de categoria a doua sau de mâna a doua”, a declarat el pentru cunoscuta fundație caritabilă.

Sursa: Agerpres.ro