Evenimentul Zilei > International > La un pas de dezastru. Decizia pe care o țară urmează sa o ia pune întreaga lume în pericol. ”E genocid, etnocid şi ecocid”
La un pas de dezastru. Decizia pe care o țară urmează sa o ia pune întreaga lume în pericol. ”E genocid, etnocid şi ecocid”

La un pas de dezastru. Decizia pe care o țară urmează sa o ia pune întreaga lume în pericol. ”E genocid, etnocid şi ecocid”

Brazilia votează pentru a legaliza distrugerea pădurii amazoniene și exterminarea popoarelor indigene, ultima linie de apărare a pădurii. Dacă pierdem Amazonul, lumea noastră își va pierde viitorul, au declarat liderii indigeni.

Liderii indigeni şi reprezentanţi ai altor comunităţi amazoniene s-au reunit pentru a forma o uniune sacră împotriva politicii de mediu a preşedintelui brazilian de extremă dreapta, care amenință, potrivit lor, modul de viaţă al indigenilor.

Brazilianii nu sunt singurii care vor avea de suferit în urma atacului bine corelat al guvernului lor asupra viitorului omenirii. Dezastrul care se derulează în Amazon va avea consecințe de mare impact pentru toți locuitorii planetei.

Liderii indigeni regretă, de asemenea, că ”ameninţările şi cuvintele de ură din partea guvernului încurajează violenţa împotriva populaţiei indigene şi asasinarea liderilor noştri” şi cer ”o pedeapsă pentru cei care îi omoară pe cei dragi”.

Indigenii reprezintă doar 0,5% dintre cei 212 milioane de brazilieni, iar terenurile lor se întind pe 13% din teritoriu brazilian

În ianuarie, Raoni Matuktire, un apărător emblematic al pădurii amazoniene, a cerut CPI să-l ancheteze cu privire la ”crime împotriva umanităţii” pe Jair Bolsonaro, pe care-l acuză de ”persecutarea” popoarelor autohtone prin distrugerea habitatului acestora şi prin călcarea în picioare a drepturilor fundamentale ale acestora.

Indigenii trebuie să se confrunte ”nu numai cu guvernul, ci şi cu violenţa unei părţi a societăţii care îşi exprimă în mod clar rasismul”

Preşedintele Jair Bolsonaro ”ne ameninţă drepturile, sănătatea şi teritoriul”, se arată în comunicat. Iar la întrebarea „De ce mi-ar păsa?”, trebuie spus că supraviețuirea pădurii amazoniene trebuie să fie o preocupare de top; dacă o pierdem, ne vom pierde viitorul. Propunerea de lege și un caz istoric înaintat la cea mai înaltă instanță din Brazilia ar anula normele de protejare a pădurii amazoniene. Precum și limitarea gravă a drepturilor popoarelor indigene. Guvernul urmărește să permită mineritul, exploatările forestiere și agricole în Amazon și în alte regiuni protejate.

Pădurea tropicală amazoniană este adesea numită „plămânii lumii”, însă este mult mai mult decât atât

Poate este mai corect să ne gândim la Amazon ca la rinichii planetei, filtrând carbonul și reglând curenții de apă. În Brazilia, indigenii trăiesc pe zone mari de teritoriu protejat. Guvernul are de gând să le ia drepturile și proprietățile, permițându-le corporațiilor fără scrupule să exploateze pământul. Atacul legislativ și judiciar a fost descris ca o tentativă de a „șterge popoarele indigene de pe harta Braziliei” și o „debandadă de legi care amenință să grăbească devastarea Amazonului”.

Bolsonaro a încurajat violența armată de către fermieri împotriva popoarelor indigene

Bolsonaro a spus: „Este păcat că cavaleria braziliană nu a fost la fel de eficientă ca americanii, care și-au exterminat indienii”. Acum, el încearcă să termine legal și judiciar treaba.

Astfel, la începutul lunii august, Camera Deputaților din Brazilia a votat o lege prin care se oferă amnistie celor care își iau pământ pe teritoriul indigen, 296 de legislatori au votat pentru și 136 contra. Fără îndoială, legea va trece de Senat și de camera superioară, iar apoi va fi adoptată de președintele Jair Bolsonaro, care și-a asumat această sarcină.

O nouă lege, care urmează să fie votată în Camera Deputaților, le ia popoarelor indigene dreptul de a fi consultați cu privire la ceea ce se petrece pe pământurile lor, dar și dreptul lor de a sta izolați.

Ce se va întâmpla dacă legile vor fi aprobate?

O despădurire mai mare va duce Amazonul în situația de a deveni o pajiște sau o savană. Amazonul va trece de la un bazin esențial de carbon care ne ajută să amânăm schimbările climatice la o sursă periculoasă de carbon care va grăbi încălzirea globală. În anumite secțiuni ale pădurii, acest lucru se întâmplă deja.

În cazul în care defrișările din Amazon vor continua, ne vom putea confrunta cu temperaturi mai ridicate și cu incendii de pădure asemănătoare celor care ard în prezent în Canada, Siberia și vestul Statelor Unite și în Europa. Vor apărea mai multe potopuri, cum ar fi cele din Turcia, China și Germania, și mai multe secete, cum ar fi cele întâlnite în Madagascar și Etiopia, ceea ce va conduce la lipsa de alimente și apă.

Vor fi mai multe evenimente meteorologice catastrofale neprevăzute, mai multe animale vor fi pe cale de dispariție, iar inegalitățile, polarizarea și conflictele vor fi în creștere. Modificările climatice vor provoca mutarea mai multor oameni pe întreaga planetă. Toate vor fi de neevitat. Populațiile indigene vor fi supuse unui nou genocid, scrie opendemocracy.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: