Decizia în dosarul "Mătuşa Tamara" a fost amânată pentru 15 decembrie. Năstase: "Nu meritam să fiu hărţuit timp de 7 ani"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 15 decembrie pronunţarea în dosarul "Mătuşa Tamara", în care sunt acuzaţi fostul premier Adrian Năstase, consilierul acestuia Ristea Priboi şi fostul şef al ONPCSB Ioan Melinescu. Clamat de Adrian Năstase încă din faza de urmărire penală drept "un dosar politic", procesul a început pe 31 mai 2007, când fostul premier a făcut cunoştinţă cu noua încadrare juridică, aceea de inculpat.

UPDATE."Doresc o achitare, nu prescrierea faptelor. Dacă vă uitaţi cu atenţie în acest dosar, veţi observa că nu are niciun fel de aspect de ordin penal. Nu cred ca meritam sa fiu hărţuit timp de 7 ani ", a declaratAdrian Năstase. Acuzaţiile pe scurt: la sfârşitul anului 2000, una dintre primele decizii ale primului ministru Adrian Năstase a fost numirea, pe 30 decembrie, a unui consilier al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) ca şef al instituţiei. Ioan Melinescu pe numele său, consilierul cu pricina l-ar fi atenţionat pe denunţătorul Genică Boerică că Oficiul are în lucru o lucrare care investighează mai multe transferuri bancare, în valoare totală de 400.000 de dolari, efectuate de Dana Năstase (soţia premierului). Inspectorii aveau suspiciunea că banii aparţin premierului, că sunt nejustificaţi şi au propus sesizarea Parchetului. Presiunile mari pentru clasarea dosarului au făcut ca o parte dintre aceste documente să fie publicate în presă. DNA susţine că Melinescu i-ar fi promis lui Năstase că va bloca dosarul până după alegeri. După numirea în funcţia de preşedinte al ONPCSB, el ar fi sustras lucrarea respectivă, pe care i-ar fi înmânat-o lui Ristea Priboi, la acea dată consilier al lui Adrian Năstase.

O scrisoare pierdută Procurorii nu au reuşit să găsească respectiva lucrare, în perioada amintită fiind reclamat un furt la poliţie, mai multe fişete ale instituţiei fiind sparte. Mai mult, funcţionara care a adunat cele 130 de pagini incrininatoare la adresa fostului premier a decedat la scurt timp de la producerea acestor evenimente. Într-un final, Melinescu a devenit şef al Oficiului, numit prin hotărâre de Guvern chiar de către Adrian Năstase. Potrivit stenogramelor şedinţei, premierul a fost întrebat de colega de cabinet Rodica Stănoiu dacă-l cunoaşte pe Melinescu şi dacă garantează pentru el, primind un răspuns afirmativ. Ulterior, în faţa judecătorilor fostul prim - ministru a spus că nu-l ştia înainte de numire pe Melinescu dar l-a pus şef pentru a nu bloca activitatea instituţiei în preajma sărbătorilor de iarnă. După ce a fost schimbat şi din funcţia de şef al ONPCSB, Melinescu a fost angajat ca şi consilier la cabinetului lui Adrian Năstase, pe probleme de prevenire a spălării banilor, decizie motivată de fostul premier din prisma experienţei acumulate de-a lungul timpului de fostul miliţian de la "economic".

Ce spune DNA "Potrivit unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător, reiesea că suma de 400.000 USD, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara, care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 piese bijuterii aur totalizând circa 600 de grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură. Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună credinţă", arătau procurorii în urmă cu patru ani.

Cauză întoarsă la procurori Năstase a fost trimis în judecata pe 31 mai 2007, sub acuzaţia de dare de mită. Astăzi, cele trei judecătoare ar trebui să stabilească dacă numirea lui Melinescu într-o funcţie de conducere poate fi numită mită. Dosarul s-a întors la DNA în primăvara lui 2008, pentru refacerea urmăririi penale, ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi. Pe 31 iulie 2008 procurorul general al României a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Năstase. În septembrie 2008 solicitarea a fost respinsă. După alegerile din noiembrie acelaşi an, deputaţii au admis cererea procurorilor pe 4 martie 2009. Adrian Năstase a fost retrimis în judecată pe 21 octombrie 2009, sub aceeaşi acuzaţie (dare de mită).

Final previzibil După un debut ezitant din partea magistraţilor, cu termene de judecată lunare, prescrierea faptelor părea a fi destinaţia finală a acestui dosar. Presiunile Comisiei Europene şi determinarea unor judecători de la instanţa supremă au condus la accelerarea procedurilor de judecată, înspre nemulţumirea celor trei inculpaţi. Presupuse zvonuri privind o eventuală condamnare în luna decembrie în dosarul Tamara au fost speculate de fostul premier prin diferite acuzaţii aruncate asupra lui Traian Băsescu şi Monica Macovei. În realitate, decizia este cât se poate de firească având în vedere că toate etapele procesului s-au încheiat, o dată aproximativă a unei pronunţări fiind uşor de anticipat. În acest context, presupusa "sacrificare" a lui Adrian Năstase în preajma Crăciunului nu are un argument solid la bază. Dealtfel, la ultimul termen, procurorul a cerut în concluziile scrise depuse la dosar condamnarea la închisoare cu suspendare pentru cei trei amici de bună guvernare.