Deputații din Comisia juridică au avizat favorabil proiectul de lege modifică legea de funcționare a CCR în sensul în care acum judecătorii Curții beneficiază de imunitate sporită.
Potrivit proiectul de lege, judecătorii de la CCR nu vor putea fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată fără încuviinţarea plenului Curţii, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament de deputatul minorităţilor naţionale Adnagi Slavoliub.
Proiectul prevede şi că mandatul de judecător încetează de drept în cazul unei decizii definitive de condamnare.
Inițiativa legislativă a deputatului minorităților a fost susținută de aproape toate partidele, excepție făcând deputații USR, cu trei voturi împotrivă și 14 pentru.
Argumentul principal a fost acela de simetrie având în vedere că, în cazul miniștrilor și al parlamentarilor, camera din care fac parte este cea care decide dacă pot fi reținuți, arestați sau urmăriți penal.
"Nu susţinem, pentru că proiectul extinde o imunitate în favoarea judecătorilor constituţionali dincolo de prevederile Constituţiei. Modalitatea în care se poate ridica această imunitate este extrem de restrictivă", a spus deputatul USR, Silviu Dehelean, citat de News.ro.
Șeful Comisie juridice a Camerei Deputaților Eugen Nicolicea a declarat că orice decizie a Curții este obligatorie, de la publicare, iar ei au lansat cutuma ca orice persoană să poată să-și exprime părerea în legătură cu orice.
"Noi am lansat cutuma ca orice persoană, chiar juridică, să poată să-și exprime părerea în legătură cu orice. Întotdeauna decizia Curții este obligatorie, de la publicare. Trebuie văzută o ultimă decizie pentru că acolo se poate observa un ordin de urmărire", a spus Eugen Nicolicea.
Întrebat de cee ce s-a ajuns la o nouă amânare, Nicolicea a precizat că orice contestație, indiferent de mică, trebuie observată în detaliu.