Trustul de presă fondat de Dan Voiculescu îşi poate recupera sediile confiscate de instanţă, cu ajutorul Curţii Constituţionale. Judecătorii au declarat neconstituţională măsura confiscării extinse pentru bunurile dodândite înainte de 2012, atunci când legea a intrat în vigoare. Decizia CCR va fi valabilă după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
După ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, judecătorii au decis să îi confişte mare parte din averea sa şi a familiei.
Aşa se face că sediile Intact şi ale televiziunilor fondate de fostul senator au trecut în proprietatea statului, după soluţia definitivă a Curţii de Apel.
Acum, o hotărâre a judecătorilor Curţii Constituţionale poate schimba situaţia.
„Cu majoritate de voturi, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.112 indice 1, alin.(2,) lit.(a) din Codul Penal sunt constituţionale în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal”, potrivit unui comunicat al CCR.
Cu alte cuvinte, instanţa poate decide să confişte doar bunurile dobândite după 2012, potrivit digi24.ro
„Din punctul meu de vedere, această excepţie este binevenită. Drepturile celor care erau judecaţi, erau încălcate, cel puţin pe latura aceasta”, spune avocatul George Moloman, citat de postul de televiziune.
Asta înseamnă că Familia Voiculescu ar putea să-şi recupereze o parte din bunurile luare de stat. Sediile Intact şi cele ale televiziunilor din Băneasa s-au supus confiscării extinse.
În aceeaşi situaţie este şi omul de afaceri Marian Iancu, condamnat la închisoare in 2014 în dosarul RAFO. Confiscarea extinsă a fost aplicată pe proprietăţile unoara dintre membrii familiei. În total, cinci dosare soluţionate definitiv ar fi avantajate de această decizie a curţii constituţionale.