Decizia CCR privind despăgubirile pentru arestații achitați definitiv obținută după cumplite suplicii

Sursa: arhiva EVZ

Din nefericire, a fost nevoie că destinul unui om să fie distrus pentru că același om să obțină o victorie răsunătoare, o piatră de hotar în jurisprudența Curții Constituționale a României (CCR).

Este cazul antreprenorului Cristian Niță, care a obținut o foarte importantă decizie a CCR privind despăgubirile pentru arestații achitați definitiv.

Prin Decizia istorică nr. 136 din 3 martie 2021, CCR le-a făcut dreptate tuturor celor reținuți sau arestați, iar la final achitați definitiv. Curtea a declarat neconstituțional întregul articol 539 din Codul de procedura penală. Pe acest motiv a avut câștig de cauza în față instanței de contencios constituțional avocatul Cristian Zeiler, din Baroul Hunedoara, reprezentantul omului de afaceri Cristian Marius Niță.

Niță a trecut prin chinuri groaznice, pentru că în final, la capătul a 17 ani și jumătate de proces penal, să fie achitat și în prima instanța, și definitiv.

Supus la tortură psihică, după eliberare s-a internat la psihiatrie

Antreprenorul a solicitat Tribunalului Dolj despăgubiri pentru cele aproape 11 luni în care a fost aruncat în arest preventiv în perioada 6 iunie 2000 – 25 aprilie 2001. Deocamdată, Niță și Zeiler nu doresc să facă publice cuantumul daunelor materiale și morale solicitate instanței înainte că judecătorii să se pronunțe definitiv asupra lor. Totuși, esență problemei nu o reprezintă sumele de bani, ci cumplitele suplicii pe care Cristian Niță a fost nevoit să le îndure în arestul preventiv, totul din cauza că – susține el – a refuzat presiunile procurorului de caz, de a face denunțuri mincinoase împotriva altor procurori.

„Proces de peste 17 ani... Arestat nelegal 324 zile... Închis cu deținuți condamnați pe viață... Procurorul a făcut presiuni să dau declarații mincinoase contra altor procurori. N-am vrut. Am fost supus la tortură psihică... După eliberare m-am internat la psihiatrie: tulburare depresivă severă, idei de suicid”, a declarat Cristian Niță, potrivit Lumea Justiției.

Condițiile inumane în care a fost ținut în arestul preventiv (igienă precară, lipsa căldurii, închiderea în aceeași camera cu condamnați pe viață etc.) i-au afectat deopotrivă sănătatea fizică și pe cea psihică, totul culminând cu o internare la psihiatrie, diagnosticul fiind cel de „tulburare depresivă severă reactivă cu idei de suicid”.