Evenimentul Zilei > Social > Decizia care poate salva românii de la plata facturilor uriașe. Noi reguli pentru distribuitorii de energie electrică
Decizia care poate salva românii de la plata facturilor uriașe. Noi reguli pentru distribuitorii de energie electrică

Decizia care poate salva românii de la plata facturilor uriașe. Noi reguli pentru distribuitorii de energie electrică

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit noi obligații pentru companiile de distribuție de energie electrică. Un nou ordin al instituției publice impun noi prevederi pentru distribuitori, majoritatea referindu-se la periodicitatea citirii contorului de energie electrică.

Termenul la care se citesc contoarele de energie electrică

ANRE stabilește că, în ceea ce privește consumatorii obișnuiți, citirea contorului de energie electrică trebuie să fie realizată la un termen de maximum șase luni. Pentru proconsumatori, demersul se realizează lunar, potrivit noului ordin publicat de ANRE pe site-ul instituției.

„Intervalul de citire a indexului grupului de măsurare de către OR (operatorul de rețea-n.red.), în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat, poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depășească 6 luni.

În cazul prosumatorilor, periodicitatea de citire a indexului contorului în vederea facturării pe baza consumului de energie electrică măsurat este o lună calendaristică”, se arată în noul ordin emis de ANRE în contextul scandalului generat de facturile uriașe.

ANRE stabilește noi reguli. Ce trebuie să știe distribuitorii

ANRE mai stabilește și „includerea de prevederi explicite privind obligația operatorilor de distribuție de a asigura accesul la datele istorice de consum ale utilizatorilor care beneficiază de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice”.

Astfel, operatorii de distribuție „au obligaţia de a asigura accesul la datele istorice de consum, care cuprind datele de măsurare aferente lunii curente a anului curent, inclusiv cele aferente zilei precedente, astfel încât acestea să fie disponibile pentru utilizatori şi furnizori, în mod continuu, nediscriminatoriu, cu respectarea condiţiilor de securitate şi protecţie a confidenţialităţii datelor.

Actualizarea datelor de măsurare cu cele aferente consumului de energie electrică pentru ziua precedentă se realizează în intervalul orar 1.00-13,00 al zilei curenteˮ, conform sursei citate.

În cazul în care termenul de citire a contorului nu este respectat sau dacă distribuitorii nu pun la dispoziția clientului datele referitoare la consumul din trecut, vor fi obligați să achite compensații față de consumatori.

Cum puteți evita facturile eronate la energie electrică

Pentru a scăpa de scumpirile facilităților furnizate de către distribuitorii de energie electrică, românii sunt sfătuiți să facă un lucru simplu: să dea citire contorului de energie și să transmită, periodic, indexul contorului către compania responsabilă de asigurarea acestui serviciu.

Legislația impune firmei de distribuție să verifice, la un interval de maximum șase luni de zile, contorul de energie electrică, însă acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.