Decapitări la marile Parchete! Iohannis stă cu sabia în mână și așteaptă doar un semn

Klaus Iohannis participa la inaugurarea oficiala a Magistralei 5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomitei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, va interveni cu hotărâre în situaţia în care va apărea o condamnare în cazul soţului şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, și nu va aștepta ca cineva să "miște rotițele".

"Dacă apare o condamnare, cu siguranţă, nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa 'self evident'. (...) Dacă se va ajunge la acest scenariu, fiţi asigurată că nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele", a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că în avizul negativ dat de CSM în cazul numirii şefei DIICOT nu s-a menţionat această posibilă incompatibilitate.

"Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, să vă daţi seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru, ba, dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menţionată în aviz, nici nu a fost menţionată ca şi o posibilă problemă", a arătat Iohannis, citat de Agerpres.

Afacerea Carpatica Asig

În februarie 2017, patru inculpaţi din dosarul Carpatica Asig au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, după ce anterior alţi doi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Potrivit unui comunicat al DNA de la momentul respectiv, printre trei inculpaţi trimişi în judecată sub control judiciar se află şi Dan Hosu, fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul IGPR. El este acuzat de  infracţiuni de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

"În intervalul martie 2015 - martie 2016, inculpata Toncescu Angela, la acea dată membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări. Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări", se arăta în comunicatul DNA.

Procurorul a cerut condamnarea lui Dan Hossu

Vă reamintim că procurorul de ședință al DNA ar fi depus concluzii de condamnare în cazul fostului polițist Dan Hosu, Procurorul a cerut condamnarea la ultimul termen al procesului de corupție de la Tribunalul București, care a avut loc ieri, au declarat pentru g4media.ro surse judiciare. Pronunțarea în primă instanță va avea loc pe 14 septembrie 2020.

Procurorul DNA a cerut, de asemenea, și condamnarea fostei șefe a Consiliul de Administrație al Carpatica Asigurări Sibiu, Angela Toncescu, și a fostului șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR, comisarul șef Marian Cataramă, potivit acelorași surse.

În schimb, procurorul DNA a depus concluzii de achitare în cazul lui Sorin Tatu, patronul unei firme, care era șiacuzat de trafic de influență. Probele obținute împotriva acestuia de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) au fost înlăturate de instanță la termenul din 20 iulie 2020 ca urmare a deciziilor CCR.

Procurorul DNA a fost de acord și cu înlăturarea unui act material în cazul acuzațiilor formulate împotriva Angelei Toncescu, pe relația cu Ion Tatu, ca urmare a înlăturării probelor.

Potrivit surselor G4media.ro, procurorii DNA vor face apel la decizia Tribunalului de înlăturare a probelor obținute de SRI pe MSN întrucât practica instanțelor nu este unitară și deciziile CCR sunt doar pentru viitor.

Există o caracatiță a corupției?

Revenind la Dan Hosu, soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit ”să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit ”foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig”, ”în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica ”contracte păguboase” de până la ”480.000 euro fără TVA” ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influență.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației ”și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”.

Potrivit DNA, Dan Hosu urmărea să încheie înțelegeri cu urmașii persoanelor decedate și să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață contra unui comision.

Pentru ajutorul oferit, Dan Hosu i-ar fi plătit fostului său coleg ”un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc”. Alți doi inculpați, finul Elenei Udrea, Adrian Gurzău, și Liviu Andrei Stoicescu, o altă persoană din conducerea Carpatica, au recunoscut faptele și au încheiat cu procurorii DNA ”deal-uri”.

Gurzău a bătut palma pentru o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, iar Stoicescu pentru o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare.