Evenimentul Zilei > Social > Mult mai frig decât în alți ani. Au fost temperaturi sub zero grade la începutul lui septembrie. Locurile din țară cu vreme extremă
Mult mai frig decât în alți ani. Au fost temperaturi sub zero grade la începutul lui septembrie. Locurile din țară cu vreme extremă

Mult mai frig decât în alți ani. Au fost temperaturi sub zero grade la începutul lui septembrie. Locurile din țară cu vreme extremă

Toamna a debutat cu temperaturi sub zero grade. S-a atins un record negativ ținând cont că suntem doar la început de septembrie.

În România, noaptea trecută, s-au înregistrat primele temperaturi negative extreme. Astfel că în noaptea de 5 spre 6 septembrie 2021 s-au înregistrat primele valori sub zero grade.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, au fost valori sub limita îngheţului în masivul Ceahlău, la Staţia Toaca. Mercurul din termometre a indicat -0,2 grade Celsius, cea mai mică de pe întreg teritoriul României.

Pe locul doi a fost minima nocturnă înregistrată la Vârful Omu, din Bucegi, unde a fost totuşi cu plus, 0,2 grade. Dacă în alte zone din ţară valorile nopţii trecute au fost oarecum acceptabile, în Neamţ a fost deosebit de frig S-au înregistrat minime de 5,8 grade Celsius la Târgu Neamţ, 6,1 grade au fost în municipiul Roman, iar cea mai mare temperatură s-a înregistrat în reşedinţa de judeţ, Piatra Neamţ, cu 7,5 grade.

Anomalii în termometre. Nopți tot mai răcoroase

Astăzi, 6 septembrie, la ora 11:00 termometrele indicau 15 grade în mai tot teritoriul Neamţului, mai puţin tot pe Ceahlău, unde la acelaşi oră erau doar 6 grade. O anomalie s-a petrecut în masiv şi pe data de 31 august 2021. Dacă la ora 10:00, termometrele indicau 17 grade în Piatra Neamţ şi Roman, 18 la Târgu Neamţ, la acelaşi moment, la Staţia Toaca erau numai 4 grade Celsius, însă se resimţeau valori la limita îngheţului, 0 grade, fiind cea mai scăzută din ţară.

Urmau staţiile Călimani cu 1 grad şi Stâna de Vale cu 2 grade. În masivul Ceahlău, temperaturile scăzute consemnate în lunile august şi septembrie a acestui an nu sunt o excepţie. La Staţia Meteorologică Toaca, una înfiinţată în 1964, s-au semnalat valori negative şi precipitaţii sub formă de ninsoare în noaptea de 16/17 iulie 1996, 21 iulie 1996, la fel pe 27 şi 30 august 1998.

În ceea ce priveşte viitorul apropiat, meteorologii susţin că în Moldova, cu începere de mâine, 7 septembrie, vremea intră într-un proces de încălzire, iar până la finalul săptămânii se vor înregistra până la 24 de grade Celsius, în timp ce minima nocturnă se dublează şi de la 7 se ajunge la 14 grade. Va fi cer variabil cu soare şi nu sunt anunţate precipitaţii. Se pare că cea mai caldă zi va fi cea de duminică, 12 septembrie 2021.

Ce se va întâmpla la munte în zilele următoare

Vremea va fi răcoroasă în primele zile, când vor fi, în medie, temperaturi maxime de 9…16 grade şi minime de 3…9 grade, cu valori mai scăzute la peste 1700 m altitudine, unde noaptea vor fi uşor negative. Ulterior, temperaturile, în special cele diurne, vor fi în creştere şi se vor
situa în jurul celor normale pentru a doua decadă a lunii septembrie, iar o răcire a vremii este estimată doar la finalul celor săptămâni de prognoză. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, având în vedere că până în data de 17 septembrie doar pe pe spaţii restrânse vor fi ploi trecătoare, în general slabe cantitativ, informează ANM.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: