Debandada ieftinirilor

Debandada ieftinirilor

De la 1 iunie, TVA la produsele alimentare a fost micșorată, de la 24%, la doar 9%. Cum era de așteptat, în prima zi a fost o întreagă nebunie. Nu toți retailerii au afișat prețurile vechi și cele noi, față în față, așa că reducerea nu e vizibilă, iar în unele locuri nici măcar nu a existat!

Aplicarea, începând de ieri, a unei cote reduse de 9% pentru taxa pe valoarea adăugată, în cazul alimentelor, ar trebui să aducă ieftiniri substanțiale pentru produsele de pe rafturile magazinelor. Transpusă în prețurile de la raft, reducerea cu 15 puncte a taxei (de la 24%) ar însemna, practic, o ieftinire cu 12 procente a produselor alimentare.

Unii comercianți, precum Auchan sau Carrefour, au scăzut prețurile, pentru anumite categorii de produse alimentare, cu câteva zile înainte de reducerea oficială. Multe supermarketuri și hipermaketuri au demarat zilele trecute campanii prin care au anunțat că au înghețat prețurile la raft. Asta înseamnă că se angajau să nu aplice nicio scumpire pentru respectivele produse, înainte de scăderea TVA. Unele magazine, precum Lidl, au afișat, ieri, la raft, atât tariful vechi, cel la care s-a aplicat reducerea, cât și prețul după ce TVA s-a ieftinit, așa încât să îi asi gure pe consumatori că vor resimți în propriul buzunar scăderea taxei. Categoriile de produse alimentare pentru care se aplică o cotă redusă de TVA sunt : alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau a înlocui alimentele.

Cu toate acestea, săptămânile trecute au apărut acuzații atât din partea producătorilor, cât și a clienților, care susțineau că supermaketurile ar fi scumpit prețurile acum câteva săptămâni, pentru a menține tarifele ridicate chiar și după scăderea TVA, crescându-și astfel profiturile. Pentru a vedea dacă magazinele au încercat să păcălească clienții, un grup de lucru instituit la nivel guvernamental, din care fac parte atât Consiliul Concurenței, cât și Institutul Național de Statistică și Ministerul Agriculturii, derulează o campanie prin care verifică evoluția prețurilor din ultima perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agricultorii, fără facilități

Singurii comercianți de produse alimentare care nu vor beneficia de reducerea TVA sunt producătorii agricoli. Aceștia nu sunt organizați sub forma unor firme plătitoare de TVA, deoarece producătorul agricol este o categorie aparte de contribuabil, care achită statului impozitul agricol. Prin urmare, ei nu vor beneficia de reducerea taxei. Astfel, țăranii din piețe nu vor putea ieftini produsele pe care le comercializează. Pe de altă parte, firmele cu cifre de afaceri sub 65.000 de euro nu sunt obligate să achite TVA, iar multe firme deținute de comercianții din piețe au afaceri sub acest plafon.

State UE fără TVA pentru alimente

Prin scăderea TVA la alimente, România se aliniază trendului european. Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene aplică niveluri reduse ale TVA pentru această categorie de produse. Unele au fixat nivelul acestei taxe chiar sub cota de 9%, aplicată în România. Din această categorie fac parte: Malta, care nu percepe TVA pentru această categorie de produse, Marea Britanie, care, de asemenea, nu aplică TVA pentru anumite produse alimentare, Belgia, cu o cotă de 6% pentru anumite produse alimentare, Germania, cu o cotă de 7%, Olanda și Portugalia cu 6%, Polonia cu 5%, Franța cu 5,5%.

Reduceri care te bagă în ceață

Capitală arată exact cum reușesc românii să complice un lucru, teoretic, simplu. Toată lumea trebuia să scadă prețurile. În mare, au făcut-o, dar nu peste tot. Apoi și modul în care s-au făcut reducerile este discutabil. La unii îți dai seama, la alții nu.

Spre exemplu, dacă nu ești client fidel al Mega Image, nu „vezi” reducerile. Sunt afișate strict prețurile noi, așa că n-ai de unde să știi cât costa produsul luna trecută.

FOTO: Pe produs scrie una, pe bon alta FOTO: DANA LASCU

Bucuria corporatiștilor: meniul „la cutie”, mai ieftin!

Clienții vechi, însă, își dau seama. Ca să vă dăm doar un exemplu, de mai bine de un an, de la Mega se poate cumpăra așa-numitul meniu „la cutie”. Acesta conține fie mai multe bucăți de pui sau cârnăciori, cartofi prăjiți cu un sos, la care se adaugă și o sticlă de suc la 0,5 ml. Până la scăderea TVA, acest meniu costa 9,99 lei, iar acum s-a ieftinit la 8,78 lei, spre bucuria corporatiștilor, care-l preferă la prânz. La Kaufland, pe marginea standului sunt afișate prețurile vechi și cele noi, unul lângă altul. Pe produsele din stand, însă, sunt doar prețurile vechi, ceea ce te bagă în ceață. Abia la casă înțelegi.

„Am luat un pachet de piept de pui dezosat. Pe el scria că un kilogram costă 18,99 de lei, dar la casă am plătit 17,57 de lei. Pe raft erau afișate prețul vechi și cel nou, dar pe pachet era doar cel vechi, așa că până nu achiți nu ești sigur cum e cu reducerea asta”, a explicat o clientă.

Unii au procedat „ca la carte”, alții, nu!

Sunt retaileri la care, pentru orice produs, vezi, din start, prețul vechi și cel nou, la raft, unul lângă altul. La fel pe produse. „Sâmbătă și duminică noaptea am muncit ca să schimbăm prețurile. Noi, la pâine, deja aveam TVA de 9% de câteva luni, dar la restul am scăzut de la 1 iunie. Inclusiv la mâncarea pentru animale!”, explică o casieriță de la Lidl Ziduri între Vii, din sectorul 2, vizibil obosită după o noapte de nesomn.

Clienții, însă, apreciază efortul. „Dacă vin să cumpăr un produs, poate că nu se simte, dar când fac cumpărături pentru o săptămână, în condițiile în care noi suntem o familie cu doi copii, simt ieftinirea. Un kilogram de brânză de vaci cu 6% grăsime l-am luat săptămâna trecută cu 12,99, acum costă 11,41 lei. Un baton de șuncă de Praga de 500 de grame costa 10,99 lei, acum e la 9,66 lei, iar ardeii grași, de la 8,99 lei, au ajuns la 7,90 lei/kg. Adun leu cu leu și cred că o să dau cu vreo 30, poate chiar 50 de lei mai puțin, de data asta. Și contează! Sunt în jur de 200 de lei care-ți rămân, lunar, în buzunar”, a explicat o doamnă care locuiește în apro pierea magazinului.

Reduceri parțiale

La supermarketul Auchan Titan era afișat atât prețul vechi, cât și cel nou, mai mic. Astfel, cartofii românești se vindeau cu 1,05 kilogramul, de la 1,71 cu doar o zi înainte, iar ceapa albă uscată de la 2,45 scăzuse la 2,15 lei/ kg. Scăderi erau și la carne. Mușchiulețul de porc costa 21,08 lei/kg, față de 23,99 lei în ziua precedentă, iar carnea tocată era la doar 10,53 lei, de la 14,50 de lei/kg. Reducerile i-au încântat mai ales pe cumpărătorii în vârstă. „Oare atât costă, maică, kilogramul, cât scrie aici? Parcă nu-mi vine a crede!”, mărturisea o bătrânică, frământând în mâini un pachet de carne tocată.

Însă, nu toate produsele erau, într-ade văr, reduse, așa cum anunțau afișele puse peste tot. La banane, angajații magazinului au golit duminică un container aproape plin, prețul afișat atunci pentru un kilogram fiind de 5,99 lei. Luni, însă, surpriză! În același loc se vindeau tot banane, la prețul de 5,26 lei/kg, iar magazinul anunța clienții că a făcut o reducere de la 6,29 lei per kilogram. De unde acest preț… doar ei știu!

Vor crește vânzările la carne

Producătorii de carne au de ce să-și frece mâinile de bucurie. Odată cu scăderea TVA la 9%, vor vinde mai mult decât anul trecut. „Puterea de cumpărare a românilor va crește cu circa 10%, în urma reducerii TVA. Anul trecut, valoarea cărnii vândute în mod legal a fost de circa 2 miliarde de euro, la care se adaugă încă un miliard de euro din vânzări nefiscalizate. Anul acesta, valoarea cărnii vândute ar putea crește cu 10-15%, iar volumul cu 5%. În plus, românii vor alege să cumpere mâncare mai bună calitativ”, a explicat Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.

În piață, aceleași prețuri sau chiar mai mari!

Nu vă așteptați, însă, ca la tarabele din piață să vedeți prețuri mai mici la legume și fructe. Asta pentru că micii producători nu plătesc TVA, ci impozit agricol! În plus, nici firmele cu afaceri mai mici de 65.000 de euro nu achită TVA.

FOTO: Tarabagiii din Piața Obor nu fac reduceri FOTO DANA LASCU:

„Nu vindem noi atât de mult cât să plătim TVA. Și n-o să ieftinesc legumele. La prețurile astea nu îmi acopăr nici măcar investiția. Dacă le scad și mai mult, mă las de agricultură”, a explicat un producător de legume din Teleorman, care-și vindea marfa la o tarabă din Piața Obor. Nici intermediarii nu lasă din preț.

La Titan, dai mai mulți bani

Ieri, la cele câteva tarabe risipite în jurul construcției care va lua locul celei mai mari piețe din Sectorul 3, niciun producător nu auzise de TVA redusă. „Ce să mai reduc, că și așa sunt reduse. Le vindem și nu ne alegem cu mai nimic“, a spus, cu năduf, o femeie cu taraba plină de cireșe. Prețul lor era cuprins între 5 și 10 lei/kg, în timp ce căpșunile săriseră la 6 lei, deși cu o zi înainte le găseai cu 3! Salata verde ceva mai răsărită se vindea cu 1,5 lei bucata, deși la finalul săptămânii o luai cu 1 leu, iar prețul la roșii crescuse din nou la 6-8 lei, de la 4-5, în weekend. Cu toate acestea, clienții nu lipseau.