Evenimentul Zilei > Actualitate > De unde nu te aştepţi. O LEGUMĂ pe care o adoră românii te poate ucide
De unde nu te aştepţi. O LEGUMĂ pe care o adoră românii te poate ucide

De unde nu te aştepţi. O LEGUMĂ pe care o adoră românii te poate ucide

Specialiştii în nutriţie precizează că, în cazul unora dintre alimente, niciodată fraza “moartea vine de unde nu te aştepţi” nu a fost mai adevărată.

 

Cine ar fi crezut că banalul cartof  conţine otravă în tulpină şi frunze şi devine periculos dacă e lăsat…să devină verde.

Transformarea în verde se datorează unei mari concentraţii a unei toxine numită glicoalkaloida. Suntem avertizaţi că otrăvirea cu cartofi este rară, dar se poate întâmpla din când în când.

Uşor zgâriaţi

Moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă. Potrivit nutriţioniştilor autohtoni, românii sunt mari fani ai cartofului şi tocmai de aceea ar trbui să fie atenţi “când mănâncă zna dintre legumele lor preferate”.  În SUA de exemplu, în ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat în urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof. Ca un fapt inedit, cartoful nu este singur pe “lista răului”. Urmează cireşele, fructe populare şi foarte consumate.

Sunt din aceeaşi familie cu prunele, caisele şi piersicile şi la fel ca acestea conţin otravă în frunzele şi sâmburii lor. Când sâmburii de cireşe sunt zdrobiţi, mestecaţi sau chiar doar uşor zgâriaţi, ei produc acid prusic (cianură de hidrogen). Decesele provocate de consumul de cireşe sunt extrem de rare, dar trebuie să avem grijă să nu mestecăm sâmburii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: