De unde aveţi banii?

Primarii Capitalei au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), deoarece fie deţin averi nejustificabile în comparaţie cu veniturile obţinute, fie că se află în situaţii de incompatibilitate cu funcţia deţinută.

Este vorba despre patru dintre cei şase primari de sectoare, precizează surse din cadrul ANI: Andrei Chiliman (sectorul 1, PNL), Nicolae Onţanu (2, PSD), Marian Vanghelie (5, PSD) şi Cristian Poteraş (6, PDL). În plus, inspectorii verifică şi averile a şapte miniştri din Cabinetul Boc.

Vanghelie şi Chiliman nu-şi justifică averea

Primarul sectorului 5, Marian Daniel Vanghelie, este cercetat de ANI pe motiv că ar deţine o avere nejustificabilă în raport cu veniturile sale, precizează surse din cadrul instituţiei. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse de Vanghelie, el deţine o casă pe bulevardul Dacia din Capitală, achiziţionată în 2002, contra a 60.000 de dolari, două autoturisme, între care un Mercedes, ceasuri în valoare de 50.000 euro, tablouri estimate la 15.000 euro, 30.000 USD în numerar, dar şi plasamente şi împrumuturi acordate de 72 de milioane lei. Toate acestea, la venituri declarate de aproximativ 43.000 de lei anual.

Marian Vanghelie recunoaşte că e cercetat de ANI: „De vreun an, ştiu. E un lucru firesc să-i controleze pe toţi. S-au schimbat formularele de atâtea ori, cred că n-au ştiut dumnealor să se uite bine, cred că n-au înţeles ce-am scris. E o neînţelegere la mijloc, atât. Eu am fost primul care a depus declaraţii de avere, încă dinainte să fi fost obligatorii, că eu venisem cu ceva bani, făcusem afaceri înainte şi n-am vrut să ascund asta”. Vanghelie a adăugat senin: „Cred că se poate să-mi fi scăpat vreun zero, să fi greşit eu cu vreun zero, că parcă mi-a zis şi secretara ceva, dar n-am mai avut timp să verific!”.

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, are, la rându-i, o avere impresionantă. O bună parte este moştenită de la mamă, sora mamei, verişoara mamei sau verişoara primară a soţiei - susţine edilul în declaraţia de avere. Pe de altă parte, Chiliman declară că are datorii consistente la soacră: 25.000 euro şi tot atâţia lei.

Primarul sectorului 1 deţine terenuri în Eforie Sud, Sinaia, Predeal, Zoreşti (Buzău), Snagov şi Bucureşti (Str. Paris, Str. Armenească, Str. Tudor Ştefan şi Str. Gabroveni).

Edilul Chiliman are şi o colecţie impresionantă de case şi de apartamente: patru case în Bu cureşti, Predeal, Sinaia şi Zoreşti, şi tot atâtea apartamente în Capitală. La acestea se adaugă bijuterii estimate la 20.000 euro, obiecte de artă în valoare de 120.000 euro, conturi de 43.000 lei, 164.000 de dolari şi 61.000 euro. La capitolul venituri, Andrei Chiliman declară puţin peste 100.000 lei anual din salariile sale, ale soţiei şi fiicei, dar şi aproximativ 55.000 lei din chirii şi arende.

Edilul liberal ne-a trimis la purtătorul de cuvânt al primăriei, Alexandru Ichim, care a precizat: „Domnul primar nu are cunoştinţă să fie cercetat, dar dumnealui nu are nimic de ascuns. A avut decese în familie, astfel încât a dobândit moşteniri legitime”.

Conflict de interese

Inspectorii ANI au sesizat ceea ce şi EVZ a dezvăluit săptămâna trecută: situaţia de incompatibilitate în care se găseşte primarul sectorului 6, Cristian Poteraş. Concret, o companie deţinută în proporţie de 50% de soţia lui Poteraş (All Plan Construction) construieşte o hală comercială în Crângaşi, în beneficiul unui consorţiu format din Administraţia Pieţelor Sector 6 şi o firmă controlată de Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae „Niro”. Poteraş nu a vrut să răspundă întrebărilor EVZ.

O altă asociere suspectă este cea dintre Administraţia Pieţelor Sector 2 şi un consorţiu de firme private, pentru ridicarea unui centru comercial în zona Obor. Afacerea a atras atenţia ANI asupra primarului Neculai Onţanu şi asupra şefului Administraţiei Pieţelor Sector 2, Daniel Ion Popescu. Ultimul a întocmit proiectul de hotărâre în vederea aprobării asocierii, fiind şi preşedintele comisiei de licitaţie. Tot Popescu a şi votat pentru aprobarea proiectului, din calitatea de consilier local.

Suspiciunile ANI îl vizează şi pe primarul Onţanu, în „ograda” căruia se derulează această afacere. Edilul PSD a comentat sec: „Nu ştiu şi nu cunosc acest lucru!”.

ULTIMA ORĂ

Şapte actuali miniştri sunt luaţi în colimator

Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), alături de cei patru primari de sector, inspectorii verifică şi averile a şapte miniştri din Cabinetul Boc.

Aceştia sunt:

  • Mihai Stănişoară (Apărare),
  • Ilie Sârbu (Agricultură),
  • Radu Berceanu (Transporturi),
  • Cătălin Predoiu (Justiţie),
  • Vasile Blaga (Dezvoltare Regională),
  • Adriean Videanu (Economie) şi
  • vicepremierul Dan Nica (Interne).
"Cred că se poate să-mi fi scăpat vreun zero, să fi greşit eu cu vreun zero, că parcă mi-a zis şi secretara ceva, dar n-am mai avut timp să verific!" - Marian Vanghelie, primarul sectorului 5

AVERI SUB LUPĂ

125 de poliţişti şi 15 magistraţi, în cercetare

Preşedintele Agenţiei Na ţionale de Integritate, Alexandru Cătălin Macovei, recunoaşte că, la nivel naţional, sunt cercetaţi consilieri locali şi primari, printre care şi edilii bucureşteni.

EVZ: Este adevărat că ANI îi verifică pe patru dintre cei şase primari de sector bucureşteni? Alexandru Cătălin Macovei: Eu nu pot face comentarii legate de identitatea persoanelor în privinţa cărora Agenţia a fost sesizată ori s-a autosesizat atunci când discutăm despre cazuri aflate încă în stadiul de cercetare. Pot totuşi să confirm că, printre persoanele aflate în curs de verificare, se numără şi primari, atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Cât despre consilierii locali, sunt peste 80 numai din Bucureşti cercetaţi, iar în ţară - cu sutele. Indiferent de apartenenţa politică, vă asigur că aleşii verificaţi sunt din toate partidele aflate la putere. Aţi adus în discuţie consilierii locali. Nu ţintiţi prea jos? Un astfel de punct de vedere este cât se poate de fals! Agenţia a finalizat, deja, cazuri ale unor miniştri-secretari de stat. Aş aminti aici cazul fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Gergely Olosz, pe cel al preşedintelui Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu. Ar mai fi fostul preşedinte al Autorităţii Aeronautice Civile, Florea Geică. Mai mult, avem în verificare peste 40 de foşti si actuali parlamentari, inclusiv cu funcţii de conducere, foşti miniştri, 125 de poliţişti şi 15 judecători şi procurori, între care şi preşedinţi de instanţe şi şefi de Parchete. Agenţia a fost şi criticată, în câteva rânduri, chiar şi de voci din societatea civilă. De regulă, criticile au venit din partea persoanelor cercetate de noi, deci au fost unele subiective. A fost, în alte rânduri, vorba şi despre atacuri, venite chiar din interior şi aş aminti cazul doamnei avocat Alice Drăghici - membru al Consiliului Naţional de Integritate, organismul nostru coordonator -, care îl reprezenta însă pe domnul Şerban Brădişteanu.

ANI a sesizat instanţa în legătură cu confiscarea a peste 4 milioane de euro. Menţionez că procesul este într-un stadiu avansat, iar excepţiile ridicate de avocaţii dânsului au fost respinse. Noi am reacţionat întotdeauna prompt, condamnând atacurile şi atrăgând atenţia că acestea s-ar putea regăsi în Raportul de ţară ca o bilă neagră. După cum ştiţi, doamna Drăghici şi-a dat, ulterior, demisia din CNI. Cât despre societatea civilă, din păcate, da, dar a fost vorba despre o singură situaţie în care un anumit ONG a fost indus în eroare cu privire la situaţia unor foşti angajaţi ai noştri.

ILIZIBIL

Literele şi cifrele îl încurcă pe Marian Vanghelie Declaraţia de avere a primarului Marian Vanghelie atrage atenţia prin scrisul ilizibil. Menţiunile edilului-şef al sectorului 5 pot fi descifrate doar cu foarte mare greutate. Cât despre cifre şi sume, unele dintre ele sunt de-a dreptul inexplicabile. Spre exemplu, Vanghelie notează că deţine plasamente în valoare de 35.000.00 sau 37.000.00 lei (se observă că, după ultimul punct, se regăsesc, în ambele situaţii, doar două zerouri, ceea ce ridică numeroase semne de întrebare asupra sumelor reale).

OMISIUNE. Cifra zero este facultativă pentru edilul PSD