Evenimentul Zilei > International > De 11 zile arde nava şi nu se face nimic în Sri Lanka. Imaginile cu plaja plină de petrol sunt înfiorătoare. VIDEO
De 11 zile arde nava şi nu se face nimic în Sri Lanka. Imaginile cu plaja plină de petrol sunt înfiorătoare. VIDEO

De 11 zile arde nava şi nu se face nimic în Sri Lanka. Imaginile cu plaja plină de petrol sunt înfiorătoare. VIDEO

Petrolul și resturile provenite de la o navă-container aflată în flăcări în largul coastei Sri Lanka au acoperit plaja de pe coasta de vest.

UPDATE: Incendiul de pe MV X-Press Pearl, navă înmatriculată în Singapore, a izbucnit în 20 mai și nu a fost stins nici până acum. Marina din Sri Lanka și garda de coastă indiană încearcă să reducă flăcările de mai bine de 11 zile.

Nava transporta 25 de tone de acid azotic, hidroxid de sodiu și alte substanțe chimice periculoase, precum și 28 de containere cu materii prime folosite la fabricarea pungilor de plastic. De asemenea, avea mai mult de 300 de tone de combustibil în rezervoare.

Oficialii se tem că odată cu deversarea substanțelor chimice vor distruge litoralul din Sri Lanka, inclusiv stațiunile turistice populare Negombo și Kalutara, unde plajele au fost acoperite cu microplastice, iar o pată uriașă de petrol este vizibilă în ocean. Problema cea mare sunt reziduurile, compuse din mici peleți de plastic, care s-au răspândit deja și în zona altor orașe de pe coasta de vest a statului insular.

Ştirea iniţială:

Nava care arde de 9 zile în Oceanul Indian a început să polueze plaja. Marina din Sri Lanka lucrează cu marina indiană pentru a încerca să o elimine, pe fondul temerilor unui dezastru major de mediu.

Imaginile plajei din Negombo, o destinație turistică populară, au generat indignare

Dacă nava se scufundă, atunci sute de tone de petrol s-ar putea scurge în mare, având un impact negativ asupra vieții marine. În acest sens, marina din Sri Lanka a fost mobilizată, vineri, pentru curățarea plajelor, după poluarea masivă cu tone de pelete de plastic provenind de pe un cargo cuprins de flăcări.

Nava X-Press Pearl sub pavilionul statului Singapore arde de nouă zile în largul capitalei Colombo fără ca eforturile de salvare a vasului să dea rezultate în timp ce riscul să se producă o maree neagră rămâne ridicat. Un nor gigantic de fum negru și toxic continuă să învăluie X-Press Pearl.

Oficialii au depus o plângere împotriva căpitanului navei, care a fost salvat împreună cu alți membri ai echipajului marți.

X-Press Shipping – compania din Singapore care deține nava – a confirmat că echipajul era la curent cu scurgerea, dar a spus că le-a fost refuzată permisiunea de către Qatar și India de a lăsa nava acolo înainte de izbucnirea incendiului. Știrile că Sri Lanka a permis navei să intre în apele țării după ce a fost respinsă de alte două națiuni a dus la furie pe rețelele de socializare.

Pe navă sunt 1.500 de containere – printre care 25 de tone de acid azotic şi cantități de etanol.

La bord se mai află cel puțin 28 de containere pline cu pelete de polietilenă destinate industriei ambalajelor din Sri Lanka. Opt dintre acestea au căzut în apă și au ajuns, contaminate de motorină, până pe plaja din Negombo, unde au fost mobilizate buldozerele şi echipaje din cadrul marinei din Sri Lanka.

În septembrie anul trecut, petrolierul New Diamond a ars timp de o săptămână în largul coastei de est a statului Sri Lanka, după o explozie produsă la sala motoarelor, în urma căreia un membru al echipajului şi-a pierdut viața, scrie daily2dailynews.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: