Evenimentul ZileiActualitateDe „Noaptea de cristal”, 80 de morminte şi pietre funerare au fost profanate. Foto

De „Noaptea de cristal”, 80 de morminte şi pietre funerare au fost profanate. Foto

De „Noaptea de cristal”, 80 de morminte şi pietre funerare au fost profanate. Foto
Nimic nu a fost întâmplător. Totul s-a petrecut chiar în ziua aniversării a 81 de ani de la Noaptea de cristal (Kristallnacht).

Circa 80 de pietre funerare au fot vandalizate într-un cimitir evreiesc vechi din 1807, la Randers, un oraş danez din regiunea Jutland. Relatarea aparţine jurnalului local Randers Amtsavis. Pietrele funerare au fost vopsite cu grafitti de culoare verde, iar unele dărâmate.

„Să dezonorezi locurile de veci este un act laş şi scârbos de care noi, aici în Randers, ne distanţăm cu vehemenţă”, spune primarul oraşului Torben Hansen. „Avem unul din cele mai vechi locuri de îngropăciune ebraice şi îl vom păstra şi respecta cu hotărâre. Sper ca poliţia să găsească vinovaţii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziua aleasă de autorii vandalismului nu pare întâmplătoare, având în vedere că 9 noiembrie este o zi cunoscută ca a 81 aniversare a Nopţii cristalelor Reichului sau Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte – în germană Kristallnacht, Reichskristallnacht– care a avut loc chiar în acea noapte în Germania, Austria şi Cehoslovacia: aproape 100 de cetăţeni au fost ucişi, 7.500 de firme şi magazine distruse, devastate cel puţin 1.406 sinagogi şi case de rugăciune ebraice şi case particulare. Poliţia secretă a Gestapoului a arestat între 25.000 şi 30.000 de tineri bărbaţi evrei şi trimişi în lagărele de concentrare Dachau, Buchenwald şi Sachsenhausen.

Evenimentul a fost caracterizat printr-o ceremonie comemorativă în piaţa minicipiului Randers, unde oratorii au condamnat rasismul în creştere şi nazismul în Danemarca. Drept răspuns, noaptea vandalii au profanat cimitirul evreiesc. Acest cimtir din Randers a fost înfiinţat la începutul secolului XIX cu circa 200 de persoane, oraşul reprezentând cea mai mare comunitate ebraică din afara Copenhagăi. În Danemarca, trăiesc astăzi circa 6.000 de evrei, mai ales în capitală. În 2015, Marea Sinagogă din Copenhaga a fost ţinta unui atac în timpul căruia fost ucisă o persoană, potrivit celor relatate de La Stampa.


Accesează: