Adrian Chifu, fost preşedinte al PIN Neamţ, a candidat şi a obţinut funcţia de consilier local în Verbania, în nordul Italiei
După ce ieri se confirma în Italia prezenţa primului consilier român al alegerilor locale din 6-7 iunie, realizate simultan cu cele europene, astăzi s-a anunţat un al doilea român care a obţinut un mandat de consilier local. Românul s-a stabilit în Verbania, pe marginea lacului Maggiore, în urmă cu câţiva ani şi este asociat, cu unul dintre fraţii săi, la o firmă ce are ca obiect de activitate construcţiile şi import-export de mărfuri.
Adrian Chifu, în vîrstă de 38 de ani, din Piatra Neamţ, este consilier în legislativul oraşului Verbania, din nordul Italiei. Fostul preşedinte al Filialei Neamţ a Partidului Iniţiativa Naţională a candidat ca independent la alegerile pentru consiliul local.
„În Verbania s-a scris istorie în cuvinte româneşti"
„În Verbania s-a scris istorie în cuvinte româneşti. După 65 de ani de guvernare locală a stângii, dreapta obţine o victorie istorică. Comunitatea românească din Verbania, pentru prima dată, este privilegiată, având o voce puternică în consiliul local“, se arată într-un comunicat de pe blogul pietreanului.
Rezultatele alegerilor, din Lista Civică pentru Verbania, îi oferă lui Adrian Chifu victoria, cu cele mai multe voturi exprimate, 119, în rândul celor 40 de candidaţi independenţi la alegeri. Fostul lider al PIN Neamţ este vicepreşedinte al Asociaţiei ANOLF din Verbania, care se ocupă cu integrarea străinilor din acest oraş. Proiectul cu care Chifu a încercat şi reuşit să obţină încrederea simpatizanţilor din orăşelul italian a fost intitulat „Multe culturi - Un singur oraş“ şi se referă la integrarea străinilor comunitari şi extracomunitari, schimb intercultural şi înfiinţarea unui birou pentru străini în Primăria Verbania.
Programul electoral a fost structurat pe 10 puncte, temele cu care s-a prezentat în faţa electorilor fiind integrarea socială şi culturală a emigranţilor, crearea unor centre interculturale pentru întîlniri, crearea de politici de integrare a străinilor, organizarea de cursuri de formare profesională şi de învăţare a limbii, asistenţă sanitară, integrarea şcolară a copiilor străini, sprijinirea refugiaţilor politici pentru obţinerea azilului, etc.
Românul susţinea înainte de scrutinul de pe 6 şi 7 iunie că nu concepe să piardă un post în legislativul localităţii italiene, motivaţia acestuia fiind numărul mare de conaţionali în zonă, aproximativ 1.200 de rezidenţi cu drept de vot.