De la Carlos "Şacalul" la "Top 300"

De la Carlos "Şacalul" la "Top 300"

Au spionat Occidentul servind, loiali, regimul comunist. După Revoluţie au devenit capitalişti feroce.

Dupa ce au sabotat radioul anticeausist, au folosit teroristi si au spionat Vestul, fostii ofiteri DIE fac afaceri cu personaje din lumea mondena. Au spionat Occidentul capitalist servind, loiali, regimul comunist. In timpul Razboiului Rece au fost trimisi la post, dincolo de Cortina de Fier, penetrand informativ institutiile vestice. Revolutia i-a intors 180 de grade, iar spionii ceausisti au devenit capitalisti.

Constantin Ciobanu - colonel DIE (r), acuzat de implicare in atentatele de la Europa Libera, alaturi de  temutul terorist Carlos „Sacalul”.

Filip Teodorescu - colonel (r) DIE, ex-sef al Directiei a III-a (Contraspionaj) a Securitatii. In anii ‘90, a fost consilierul directorului SRI. In tranzitie, Ciobanu si Teodorescu s-au retras in afaceri. Si-au privatizat relatiile si s-au asociat cu fosti lucratori din Comertul Exterior comunist - institutie de aco-perire pentru spionajul romanesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

COLONELUL CIOBANU

Spioni sub acoperire ajunsi la abatoare si cuie

„Cum ai dat tu de mine? Sunt ocupat! Ce ma intrebi despre cacaturi? (...) Bine, hai, asa, pentru tine, sa ne vedem cinci minute. Fixez eu locul. Port basca si un pardesiu.” Cateva ore mai tarziu, interlocutorul apare in intersectia stabilita. Locul ales, o pizzerie, „pentru ca sigur au si bere”.

Pe suspiciosul personaj il cheama Constantin Ciobanu. In anii ‘80, serviciile secrete occidentale, inclusiv CIA, l-au identificat drept complice la sabotajele de la Europa Libera. Era atunci diplomat in Ambasada Romaniei de la Bonn (RFG) si seful „recrutarilor”, informatie pe care Ciobanu nu o neaga.

In ‘84, dupa atentatul cu bomba, a fost expulzat, la pachet cu alti patru colegi: Ion Constantin, Ioan Lupu, Ion Grecu si Dan Mihoc. A parasit imediat MAE, dupa o activitate de cinci ani, cat un episod din cariera sa adevarata: de ofiter de informatii.

Azi, Constantin Ciobanu e la pensie si membru in Asociatia rezervistilor SIE. „Apartin si eu de un club, ca in orice casta”. De aproape doi ani sustine ca a iesit si din afaceri. Dar la Registrul Comertului inca figureaza ca actionar la patru societati. Altfel, Europa Libera i se pare „un hardau de cacat”, iar acuzatiile, „niste cacaturi”.

Amic cu Isarescu, Dijmarescu si Pascu

Iesirea din MAE nu a fost o tragedie. „Eu toata viata am lucrat „acoperit”„, a povestit Constantin Ciobanu pentru EVZ. A actionat in Japonia, unde i-a fost interceptat un bagaj doldora cu informatii tehnologice, dar si la Londra, acoperit ca expert la Institutul de Economie Mondiala (IEM) din Bucuresti. A petrecut astfel opt ani (‘71-’79) sub ochii MI 5 (Contraspionajul britanic - n.r.), in spionajul economic.

In IEM Ciobanu a cunoscut si „oameni de calitate”: pe Mugur Isarescu, Eugen Dijmarescu (guvernatorul, respectiv, viceguvernatorul BNR - n.r.), Ioan Mircea Pascu (europarlamentar si ex-ministru al apararii in guvernul Nastase - n.r.). S-a intersectat si cu Mihai Croitoru, fost spion si cumnat cu Isarescu. L-a cunoscut la Londra si confirma povestea plecarii lui Croitoru din post, dupa un scandal legat de sotia cleptomana.

Afaceri cu Crescent

Dupa Revolutie insa, Ciobanu a intrat in afaceri, pe import-export de mobila si produse chimice. Nu a inceput cu bani multi, dar a avut informatii si a gasit parteneri in tara, in Europa si in Asia care i-au achitat serviciile in avans.

Printre ei s-au numarat si doua firme ale fostei Securitati: Crescent si Mineral Import-Export. Amicii de la Crescent i-au mijlocit un imprumut de 5.000 de dolari. Banii i-a returnat cash, apoi a rupt contractul. Prin Mineral, in schimb, a primit contracte. „Mineral Import-Export era pe duca, asa ca mi-au dat si mie o felie”, recunoaste Ciobanu.

Pentru a rezista in economia de piata s-a asociat cu Filip Teodorescu. Se stiau de cand Teodorescu activa in spionaj, in Turcia, pentru ca apoi sa preia sefia Contraspionajului ceausist.

Intre 2002-2005 au detinut impreuna o firma (Aliment Serv), adica un abator prin care furnizau carne comunitatii evreiesti din Romania. Tot impreuna au produs cuie, dupa ce au obtinut de la un partener indian un utilaj, drept compensare. Afacerea a sucombat insa, intrucat erau prea mici pe o astfel de piata, iar muncitorii ii furau pe rupte.

Cel de-al cincelea acuzat in afacerea Europa Libera este Ion Grecu, pe care Ciobanu spune ca nu l-a „avut niciodata la inima”. Dupa ‘90, Grecu ar fi intrat in afaceri cu case de schimb valutar, luandu-si ca asociati niste arabi.

GRUPAREA FILIP TEODORESCU-MARGINEAN-MATICIUC

„Reteaua Poponet”

Descurcaret, Filip Teodorescu, asociatul spionului rezervist Constantin Ciobanu, e si in afaceri mai profitabile. Fost sef in Directia a III-a Contraspionaj, Teodorescu este vicepresedintele Consiliului de Administratie (CA) al Grivita SA (metale feroase si semifabricate). Societatea a fost vanata de rechinii tranzitiei pentru patrimoniul ei imobiliar: peste 35.000 mp in sectorul 1 al Capitalei, unde metrul patrat trece de 1.000 de euro.

Initial, Grivita a fost preluata de la stat de miliardarul Stefan Marginean, prin casa lui de comert, Metanef. Potrivit surselor EVZ, Marginean a fost colonel DIE. Dupa ‘89, ca om de afaceri, fostul spion patroneaza un adevarat imperiu metalurgic si are o avere de peste 30 de milioane de euro.

Tun imobiliar

In martie 2006, Stefan Marginean a vandut 40% din Grivita SA. Pretul: doar 2,66 milioane de euro, achitati de dezvoltatorul imobiliar Metropolis Real Estate Developers, controlat de Ion Maticiuc si fiul sau, Codin (foto). Primul e unul dintre magnatii discreti ai Romaniei, imbogatit, in buna parte, din contracte cu statul. In mediul de afaceri, averea sa e estimata la 75 de milioane de euro. Inainte de ‘89,  a activat in comertul exterior.

Fiul sau, Codin Maticiuc, este cunoscut in „piata” mondena din Bucuresti drept cel mai strident „baiat de bani gata”. E poreclit „Poponet”, iar lumea sa se imparte intre masini scumpe, femei celebre, consumatii de zeci de mii de euro in cele mai fitoase cluburi din Capitala, dar si beizadele celebre: Elena Basescu, Andrei Hrebenciuc sau Alin Cocos (fiul lui Dorin Cocos).

Pretul „prietenos” platit de Maticiuc lui Marginean pentru Grivita se explica si prin vechile relatii care ii leaga. Inainte de preluare, Maticiuc chiar a administrat societatea. Cot la cot cu vicepresedintele CA, Filip Teodorescu, care a sprijinit tranzactia in dauna unor investitori israelieni. Acestia ar fi preluat terenurile contra noua milioane de euro.

Colonelul (r) Teodorescu sustine ca a iesit din joc: „Domne’, eu nu mai sunt in CA la Grivita de anul asta. Deocamdata nu se construieste nimic acolo. Societatea tot cuie face, laminate”. In rest, fostul securist are talent de negustor: „Nu stiu daca Maticiuc a lucrat in Securitate (rade). Domne’, nu vand informatii. Eu sunt prea scump, dumneavoastra prea zgarciti. Faceti-mi o oferta si mai vorbim (rade smechereste)”.

Codrin Maticiuc („Poponet”) se face ca ploua. Sustine ca habar nu are ce se intampla cu terenul Grivita, detinut de firma controlata de el si tatal sau. Intrebat daca Ion Maticiuc a lucrat in Securitate si in comertul exterior, Poponet a ingaimat scurt: „...va sun eu inapoi”. Si n-a mai sunat, pana la inchiderea editiei.

Ei si ai lor

Cei doi Maticiuc au preluat pe piata RASDAQ si alte actiuni ale companiei (pana la 92,1a) prin brokerul SSIF Unicapital. Aici apare un alt personaj interesant: Valeriu Vasile Velciu (candidat PRM la Senat, in 2004). Acesta controleaza SSIF Unicapital, societate de investitii infiintata de Constantin Iavorski - fost general KGB si ministru al energiei in Republica Moldova - care a capusat importurile energetice (carbune si pacura) ale Termoelectrica. Valeriu Vasile Velciu a fost asociat si in alte firme cu Iavorski si capitanul (r) SRI Constantin Alexa.

Din ‘84 pana la Revolutie, acelasi Velciu a fost secretarul Directiei America din Ministerul Comertului Exterior (MCE) si atasat comercial la New York. Ulterior, a devenit directorul societatii Automatica (patronata si de Ion Maticiuc) care a primit contracte fara licitatie de la Nuclearelectrica, pentru Unitatea 2 de la Cernavoda. Conexiunile continua: Maticiuc -”Poponet” e asociat cu Velciu si in Unisecurity SA - firma de securitate infiintata tot de Iavorski.

UN FIU DE SRI-ST, TOFAN SI OMUL LUI SOV

Suveica din umbra

Interesele lui Ion Maticiuc sunt transfrontaliere. In Londra, pe malurile Tamisei, miliardarul a infiintat compania Petrochem Limited. Aici este asociat cu un afacerist misterios de origine romana, dar cu cetatenie elvetiana. Se numeste Florin Dima si locuieste in Geneva. In Tara Cantoanelor, Dima administreaza, la randul sau, cateva firme care opereaza in Romania.

Una dintre acestea se numeste Solexim Saarl (adresa: Rue de Roverray 20, CP 506 Geneva) si detine un pachet de 25% din societatea romaneasca Ice Blink Consulting SRL, cu sediul in Bucuresti si specializata pe consultanta in domeniul energiei eoliene. Asociatul majoritar (75%) din Ice Blink Consulting este Lucian Badescu, fiul colonelului SRI Dumitru Badescu - fost sef al Diviziunii de Contrainformatii Economice cadrul SRI.

Despre Lucian Badescu, EVZ a dezvaluit ca facea parte dintre actionarii unei firme (Green Energy) de „baieti destepti” care alimenta Rafinaria Rafo Onesti cu energie electrica cumparata ieftin de la stat (complexurile Rovinari si Turceni). Afacerea este investigata de DNA. Ieri, Lucian Badescu ne-a declarat ca „Ice Blink este o investitie imobiliara. Il cunosc pe Florin Dima, dar nu stiu cu ce s-a ocupat  inainte”.

Omul lui Vintu

Societatea Ice Blink Consulting este legata si de magnatul Gheorghe Tofan, cu care s-a asociat intr-o terta firma (Tofan Agro Investments). Suveica insa nu se opreste aici. Ice Blink detine o treime din compania romaneasca Wind Expert SRL (energie eoliana).

Printre fondatorii celei din urma s-a numarat si Dan Stratan, omul de incredere al lui Sorin Ovidiu Vintu - „parintele FNI”. Stratan a fost presedintele grupului Gelsor si, acum, reprezinta in Romania off-shore-ul prin care Vintu patroneaza compania Petromservice - „capusa” Petrom. Stratan a cedat, recent, o treime din Wind Expert unui interpus.

DICTIONAR DE PERSONAJE

Stefan Marginean - colonel DIE. A lucrat in MCE-ul comunist. Acum e presedintele casei de comert Metanef. Conduce un imperiu siderurgic, face afaceri cu oligarhii rusi, e asociat cu arabul controversat, Fathi Taher, si a fost partener cu Dan Voiculescu „Felix” si cu evazionistul mondial Marc Rich. Averea sa depaseste 30 de milioane de euro.

Constantin Ciobanu - colonel DIE. A activat, sub acoperirea Institutului de Economie Mondiala, in Anglia, ca „diplomat” in Germania, dar si in Japonia. E acuzat in cazul atentatelor de la radioul anticeausist Europa Libera, ca si complice al celebrului terorist, Carlos „Sacalul”.

Filip Teodorescu - colonel  DIE. A spionat, sub acoperire, in Turcia. Ulterior, a ajuns loctiitor al sefului Directiei Contraspionaj din Securitate. In ‘90 a fost inchis pentru reprimarea Revolutiei de la Timisoara, dar achitat in ‘91 pentru a deveni consilierul lui Virgil Magureanu, primul director SRI, care i-a si facut propunerea cand l-a vizitat in spatele gratiilor.

Valeriu Velciu - a activat in „Directia America” din MCE. In afaceri, s-a asociat cu Constantin Iavorski (fost general KGB) si Constantin Alexa, un controversat ofiter (r) SRI.

Ion Maticiuc - fost angajat in MCE, detine o avere de peste 75 milioane euro. Participa in Automatica SA Bucuresti, deruland contracte cu Garda de Mediu si urmatoarele companii de stat: CNE Invest Cernavoda, Termoelectrica SA, Hidroelectrica SA, Compania Nationala a Lignitului Oltenia, Daewoo Mangalia Heavy Ind.

Codin Maticiuc - beizadeaua lui Ion Maticiuc e poreclit „Poponet”. Este celebru in „high-life”-ul bucurestean pentru aventuri cu frumusetile mondene (Gina Pistol, Ana Maria Ferencz, Roxana de la Trident, Corina Zugravu), masinile din dotare (Ferrari, Porsche, Mercedes, Maseratti) si cheltuielile extravagante din cluburile de fite.