„Avem tuneluri subterane în toată țara, inclusiv sub munți, destinate depozitării de muniții, rachetelor, și a echipamentelor destinate protejării personalului militar”, a declarat generalul iranian.

Conform acestuia, ideea de a construi „orașe subterane dedicate rachetelor” a fost dezvoltată de liderii militari și politici ai Iranului încă din anul 1984, atunci când a fost săpat primul tunel. De atunci, construcția infrastructurii subterane în scopuri militare s-a desfășurat „încontinuu”, a menționat generalul.

Hajizadeh a adăugat că scopul principal al tunelurilor este să stocheze rachetele în subteran, protejând astfel potențialul militar Iranian împotriva inamicilor Republicii Islamice.

„Astăzi, suntem puterea numărul unu în regiunea Orientul Mijlociu în ceea ce privește rachetele balistice și suntem printre primele 8  țări în lume în acest domeniu”, a concluzionat acesta.

Guvernul iranian a anunțat în mod repetat că deține o rețea extinsă de facilități subterane destinată depozitării rachetelor, care sunt principalul element de descurajare militară deținut de Republica Islamică. Un reportaj în care a fost prezentată rețeaua de tuneluri a fost difuzat de către televiziunea de stat iraniană în luna mai a acestui an.

Pe 14 septembrie, un atac cu drone a provocat daune semnificative unei rafinării de petrol și unui câmp petrolifer din Arabia Saudită, reducând semnificativ volumul exporturilor de petrol din regat. Rebelii houti din Yemen au revendicat acest atac, dar SUA și Coaliția Arabă care sprijină guvernul yemenit afirmă că Iranul se află  în spatele acestuia.

Rebelii houthi au folosit anterior drone pentru a ataca instalațiile petroliere din Arabia Saudită dar fără a provoca astfel de pagube.

Te-ar putea interesa și: