Editura Evenimentul si Capital

„De două mii de ani”, cartea care a aruncat în aer scena interbelică

Scriitorul Mihail Sebastian a tratat în romanul său drama identitară
Autor: | | 6 Comentarii | 5475 Vizualizari

Romanul lui Mihail Sebastian a stat la baza unuia dintre cele mai importante scandaluri din perioada interbelică. Vasta polemică publică a fost centrată pe „chestiunea evreiască”

Unul dintre cele mai importante scandaluri ale perioadei interbelice a fost cauzat de apariţia, în vara anului 1934, a romanului „De două mii de ani”, scris de Mihail Sebastian (pe numele său real – Iosef Mendel Hechter).

Romanul este, printre altele, unul al dilemei identitare, despre condiția de evreu într-o Românie în care rădăcinile antisemitismului erau din ce în ce mai bine conturate. Antagonismul existenţial este profund, personajul principal al cărţii încercând să împace două lumi distincte, să se poziţioneze între Scylla propriei identităţi iudaice şi Caribda supravieţuirii în spaţiul românesc, unul al respingerii de cele mai multe ori.Experiențe intense

Nu vorbim de o capodoperă a genului, dar acuitatea interogaţiilor metafizice, intensitatea experienţelor descrise şi drama provocată de episoadele antisemite suplinesc eventuale lipsuri estetice. Scandalul a fost amplificat și de descoperirea unor similitudini între personajele romanului și unele personalități care se manifestau în spațiul public (în ciuda faptului că autorul a negat existenţa unei legături).

În acest sens, Ghiţă Blidaru a fost asociat cu Nae Ionescu, Mircea Vieru cu Camil Petrescu, Marin Dronţu cu George Racoveanu, Emil Cioran şi Mircea Eliade regăsindu-se parţial în personajul lui Ştefan D. Pârlea, iar Belu Zilber fiind identificat cu S.T. Haim.

Istoria antisemitismului la români

Fără nicio pretenţie de exhaustivitate, rădăcinile antisemitismului revendicat de diferitele mişcări de extremă- dreapta în România îşi au originea în secolul XIX.

Problema statutului juridic al evreilor a provocat apariția sentimentelor de respingere a acestora de către majoritatea opiniei publice. Egalitatea politică garantată de guvernele revoluţionare de la 1848 nu s-a concretizat ulterior, Constituţia din 1866 stipulând în celebrul articol 7 faptul că „numai străinii de rit creştin pot dobândi calitatea de român.”

Recunoaşterea independenţei a fost determinată şi de recunoaşterea drepturilor juridice ale evreilor.

Precursori

Totuşi, modificările au fost făcute în sensul că acordarea cetăţeniei se făcea individual, în urma unei cereri, care putea fi soluţionată în câţiva ani.

Egalitatea politică a tuturor cetățenilor s-a obținut abia după Primul Război Mondial și la presiunea Marilor Puteri. Implicarea forţelor occidentale a dus la amplificarea exceselor antisemite, mulţi români considerând că este o măsură impusă din afară şi nu un deziderat local.

De asemenea, antisemitismul rezidual, ca precursor al celui visceral din perioada interbelică, a fost promovat de personalităţi politice şi culturale.


FOTO: Scrierile lui Mihai Eminescu și Nicolae Iorga au încurajat mișcarea de contestare a evreilorDesigur, nu putem măsura gradul de intoleranţă, unii s-au manifestat mai discret, alţii mai vocal, dar scrierile şi ideile unor A.C. Cuza, Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, Vasile Conta, Vasile Alecsandri, Ioan Slavici, Bogdan Petriceicu Haşdeu sau Mihai Eminescu au anticipat ce avea să se întâmple între cele două războaie mondiale cu mişcarea autohtonă de contestare a evreilor.

De asemenea, se acuza și o așa-zisă amenințare economică. Evreii ar fi acaparat anumite profesii – în special cele liberale – și, astfel, românii ar fi fost dezavantajați.

De fapt, aceştia au avut o contribuţie importantă la progresul economic înregistrat în anii ’30, principalele întreprinderi industriale fiind înfiinţate şi coordonate de evrei.

Prezenţa lor masivă în zona industrială şi citadină (de aici şi preferinţa pentru sat, considerat depozitarul românismului pur, secular, în contrast cu citadinul, mediu cosmopolit şi dizolvant) s-a datorat şi restricţiilor impuse în domeniul achiziţiei de pământuri.

Soluția preconizată nu era încurajarea etnicilor români în a-și construi propriile afaceri, ci eliminarea concurenței.

Contribuția lui Nichifor Crainic

În acest sens, proiectele lui A.C. Cuza (Liga Apărării Naţional- Creştine, formaţiune care a fuzionat în 1935 cu Partidul Naţional Agrar al lui Octavian Goga, formându-se Partidul Naţional-Creştin) sau Alexandru Vaida-Voevod şi al său Front Românesc prevedeau introducerea principiului numerus clausus, un pas intermediar în direcţia acceptării conceptului de numerus nullus – excluderea totală a evreilor din viaţa economică.

Obiective asemănătoare avea și Nichifor Crainic, adept al ideologiei etno-ortodoxiste (puritatea sângelui, susţinător al filiaţiei bizantine ca formă de manifestare spirituală) cu accente tradiţionaliste şi autohtoniste (antiraţionalist şi antiiluminist, cele două curente erau văzute ca formule importate din Occident, alterând spiritul naţional, eminamente ortodox, drept pentru care Crainic era şi antioccidental).

Statul etnocrat vizualizat de Crainic avea ca elemente constitutive „pământul, sângele, sufletul și credința.” Lumea aceasta ideatică era „implicit xenofobă şi antisemită.”1)

Asumarea făţişă a antisemitismului arată nivelul de acceptare din societatea românească interbelică. Condamnarea acestuia nu era politică de stat, iar neintervenţia sau complicitatea statului în multe momente (mai ales după radicalizarea ideologică de la sfârşitul anilor ’30) a încurajat fenomenul.

Nae Ionescu, mentorul lui Mihail Sebastian, a scris prefața romanului

Cartea lui Mihail Sebastian are un destin aproape unic, o particularitate greu de identificat şi în alte cazuri. Romanul în sine a devenit o anexă la prefaţa scrisă de Nae Ionescu.


Cutremur DEVASTATOR! 7,5 grade pe scara Richter! Pagubele sunt URIASE

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:28 RAREȘ BOGDAN contra DACIAN CIOLOȘ. Jocurile de putere din spatele unei nominalizări neașteptate. 18:10 Update PROCURORII din CONSTANȚA au ieșit ÎN STRADĂ. Își SUSPENDĂ ACTIVITATEA: "Vrem justiție independentă!" 15:59 DESANT EUROPEAN la București. Se vor CERE și DA explicații în LEGĂTURĂ cu KOVESI 15:24 Dosarul Tel Drum. Dragnea A LOVIT ÎN PLIN. Adio, emoţii? Decizie de ultimă oră în Justiţie. Breaking news 14:59 PROTEST. 100 de judecători și procurori din CLUJ își suspendă activitatea o săptămână. Magistrații vor face grevă 11:40 Tandemul Lazăr-Kovesi DECIDE ce instituție se ocupă de Tel Drum. Culisele SCANDALULUI dintre DNA și Secția de investigare a magistraților 10:50 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata