MOTIVUL pentru care Trump primește FLEGME în loc de Premiul Nobel
Editura Evenimentul si Capital

MOTIVUL pentru care Trump primește FLEGME în loc de Premiul Nobel

Autor: | | 9 Comentarii | 5677 Vizualizari

„Războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat.” Această frază din 2 martie a lui Trump a provocat crize de isterie în America și în tot Occidentul.

Cu o zi înainte, președintele american anunțase că va impune taxe de 25% la importurile americane de oțel și de 10% la importurile de aluminiu. Presa a explodat: „Război comercial”, cu variațiuni în care diferența era gradul de bășcălie la adresa omului de la Casa Albă.

Istericalele au fost cu atât mai mari cu cât argumentația lui Trump era de o simplitate și o logică dezarmante. Să reamintim conținutul integral al mesajului său de pe Twitter din 2 martie:

„Când o țară (SUA) pierde multe miliarde de dolari în schimburile comerciale cu aproape orice țară cu care face afaceri, războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat. Exemplu, când avem deficit de 100 de miliarde de dolari cu o anumită țară și își bat joc de noi, a renunța să mai facem comerț cu ea înseamnă un mare câștig. E simplu!”

În stilul său caracteristic, Trump reamintea lumii principiul de bază al Capitalismului: într-o afacere trebuie să câștigi. Dacă pierzi încontinuu, renunți la afacere.

Primul politician care s-a trezit să-i răspundă lui Trump a fost Jean-Claude Juncker. Poate pentru că UE are din ce în ce mai puțin de-a face cu capitalismul.

„Acum, și noi vom impune taxe de import. E stupid să facem asta, dar trebuie s-o facem. Vom impune taxe la motocicletele Harley Davidson, la blugii Levis, la Bourbon... Și noi putem fi stupizi.”

Ca și cum s-ar fi îndoit cineva.

Reacții la fel de cocoșești au și alți lideri europeni, mai ales Merkel și Macron.

Trump răspunde:

„Dacă UE vrea să crească și mai mult taxele și barierele vamale și așa masive, pur și simplu vom pune taxe pe mașinile lor care acum intră liber în Statele Unite.”

Amenințarea este una grea: în prezent, UE percepe taxe de 10% pentru mașinile de fabricație americană, în timp ce SUA percep taxe de numai 2,5% la importurile de mașini construite în Europa.

Drept urmare, UE lasă tonul jos, iar comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, merge la Washington, unde are discuții cu omologul său american, Wilbur Ross. Comunicatul comum afirmă:

„Am hotărât să începem imediat un proces de negocieri cu președintele Trump și cu administrația Trump în probleme comerciale de interes comun, inclusiv oțelul și aluminiul, pentru a identifica soluțiile MUTUAL ACCEPTABILE cât mai rapid posibil.”

Trump, care nici nu își dorea altceva decât să negocieze, emite un ordin pentru ca UE să fie exceptată temporar (până pe 1 mai) de la noile taxe.

În prezent, Statele Unite înregistrează un deficit de 151 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană (exportă anual în UE bunuri în valoare de 283 de miliarde și importă de 434). Orice negociere va duce la o reducere a acestui deficit, deci la o victorie pentru Trump, pe care o va flutura pe sub nasul presei care l-a înjurat.

Adevărata încleștare economică o are însă cu China. Washingtonul înregistrează un deficit de 375 de miliarde de dolari anual în schimburile cu Beijingul, adică aproape jumătate din deficitul comercial total. Importurile americane din China sunt de 505,6 miliarde de dolari anual, iar exporturile de 130,3 miliarde.

Trump a avertizat în mai multe rânduri, în campania sa electorală că această situație nu mai poate dura. Și, surpriză, spre deosebire de predecesorii săi, chiar are de gând să-și respecte promisiunile care l-au adus la Casa Albă.

În afară de noile taxe la oțel și aluminiu, Trump dispune o creștere cu 25% a taxelor pentru o listă de 1300 de bunuri importate din China, în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate