Tot mai mulți parlamentari sunt condamnați penal pentru că și-au angajat neamurile la propriul cabinet. Până acum au luat doar pedepse cu suspendare și toți au avut explicații pentru „nepotism”.
Zeci de deputaţi şi senatori au ajuns în faţa instanţelor pentru că şi-au angajat rudele la birourile parlamentare, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) i-a acuzat de conflict de interese. Indiferent dacă au avut ca subalterni frați, surori, unchi sau mătuși, parlamentarii nu au înțeles niciodată de ce este ilegal să îşi angajeze rudele şi toţi cei acuzaţi au avut câte un argument pentru care au făcut aceste angajări.
A vrut să reducă șomajul
Recent, ANI a cerut date despre nu mai puțin de 47 de actuali și foști deputați suspectați că și-ar fi angajat rudele la propriul cabinet. Pe lista celor verificați se află Mădălin Voicu, William Brânză, Mihăiță Calimente, Iulian Iancu sau Cristina Pocora, dar și Relu Fenechiu, care în prezent se află în închisoare. „Angajatorii” au diferite explicații. „Soţia mea a lucrat în armată şi, în urma restructurărilor din 2009, postul respectiv la financiar a fost desfiinţat şi ea a intrat în şomaj. A fost angajată la cabinetul meu, după ce am înţeles că nu exista niciun impediment”, a explicat Nicolae Mircovici, reprezentantul minorității bulgare, condamnat la șase luni de închisoare pentru conflict de interese. Tot șase luni cu suspendare a primit și Anghel Stanciu pentru că și-a angajat nora și fiul. Acuzată de „nepotism” a fost şi deputata PNL Cristina Pocora. „Am angajat o rudă de gradul IV, pentru o perioadă de trei luni, iar suma plătită a fost de 467 lei”, a spus Pocora, care a precizat că este legal să angajezi rude de grad IV.
Parlamentarii condamnați cu suspendare și-au menținut pozițiile în Legislativ
Alții, precum Mihăiță Calimente, pur și simplu susțin că nu știu de ce sunt cercetați de ANI. Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat definitiv, în februarie 2015, la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce şi-a
Atac la Codul Penal
Temeiul acestor condamnări este în Codul Penal, la articolul 301: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă până la gradul II inclusiv cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
Parlamentarii au încercat pe diferite căi să scape de prevederile din acest articol. Inițial, ei au strecurat în propriul statut o prevedere prin care nu mai erau „asimilați” funcționarilor publici, ieșind de sub controlul ANI.
În octombrie 2014, cinci parlamentari au propus modificarea acestui articol prin introducerea prevederii potrivit căreia el nu este aplicabil la învestirea unei persoane într-o funcție publică. (A contribuit Larisa Bernaschi)
Scandal național în Marea Britanie
● În 2009, Parlamentul britanic a fost zguduit de scandalul aleșilor care au cheltuit abuziv fondurile publice, însă reacția partidelor a fost imediată. De exemplu, deputatul conservator Derek Conway, care și-a angajat fiul, a fost suspendat din Parlament pentru zece zile, a fost dat afară din partid și obligat să returneze 3.100 de lire. Premierul britanic de la acel moment, Gordon Brown, și-a cerut scuze pentru comportamentul parlamentarilor.
● În 2011, „The Independent” descoperea că au mai rămas 136 de parlamentari care și-au angajat rudele, plățile către acestea fiind de aproximativ trei milioane de lire.
● În 2013, un tabloid britanic susținea că situația s-a înrăutățit: 145 de aleși își plăteau rudele din bani publici. Dintre aceștia, 104 își angajaseră soțiile ca secretare sau asistente.