De ce se scumpeşte grâul?

Recolta sub aşteptări, producţia de biocombustibil şi taxele de export ale Kazahstanului vor scumpi pâinea şi în România. Nu acum, ci în vară.

Preţul grâului de calitate a crescut luni cu 25%, cea mai importantă majorare înregistrată într-o singură zi la bursele de mărfuri, şi a atins un nivel-record de preţ. Panica de pe pieţele europeană, americană şi asiatică nu se va reflecta în preţul pâinii produse în România în următoarele luni, spun producătorii, care motivează stocuri de cereale ce pot asigura necesarul până în vară. După această dată însă, nimeni nu se mai „aruncă“ la estimări privind scumpirea pâinii.

Explozia de luni a preţului grâului este pusă pe seama restricţiilor la export impuse recent de Kazahstan. După Rusia şi Argentina, statul asiatic a anunţat că va taxa drastic exporturile de cereale, pentru a ţine în frâu preţurile alimentelor. Pe fondul unor culturi de grâu sub aşteptări - Statele Unite estimează că stocurile vor scădea la cel mai mic volum din ultimii 60 de ani - s-a majorat producţia de biocombustibil, realizat pe bază de plante. „Grâul s-a scumpit pentru că este foarte puţin“, explică scurt Sorin Dogaru, preşedintele Asociaţiei Patronale a Angrosiştilor de Cereale. Recolta fără speranţe

„S-a sperat la o reducere de preţ la începutul anului, însă Rusia a aruncat bomba tot în acele zile, taxarea exporturilor de cereale. Nici urmă- toarea recoltă nu va face minuni. Tona de grâu cu livrare în august se vinde cu 240 de euro“, explică Dogaru. În prezent, tona de grâu depăşeşte 250 de euro. La preţuri similare se vinde şi grâul produs în România. „Deocamdată, scumpirea grâului pe celelalte pieţe nu ne afectează“, spune Aurel Popescu, preşedintele Rompan, patronatul producătorilor din panificaţie.

„Stocurile din recolta proprie ne vor ajunge până în vară, iar atunci ne vom pune problema importurilor şi, implicit, a creşterii preţului la pâine, din cauza costurilor suplimentare cu transportul“, adaugă Popescu. Rompan a estimat, în ianuarie, că pâinea se va scumpi anul acesta cu circa 30%. CAUZE

Mâncăm mai mult

Recoltele slabe din toamna anului trecut şi din această primăvară sunt dublate de creşterea consumului. Chinezii şi indienii câştigă mai bine şi îşi permit să mănânce mai multă carne, de unde şi creşterea cererii de furaje, pentru a hrăni animalele. Departamentul american de agricultură estimează că importurile de carne de porc ale Chinei se vor dubla în următorii zece ani, scrie BBC. Nu sunt excluse nici speculaţiile pe preţul grâului. Marjele de profit reduse din alte pieţe i-au convins pe tot mai mulţi investitori să se îndrepte către tranzacţii cu mărfuri, potrivit BBC.