Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. De ce se ciocnesc ouăle roşii?

12-09/horoscop_01-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 1908 Vizualizari

În perioada pascală toate zodiile sunt avantajate, după cum spunea fericitul Augustin.

Pe 19 aprilie s-au născut: Lucreţia Borgia, Paloma Picasso, Jayne Mansfield, Alan Price, Calistrat Hogaş, Nicu Covaci, Adrian Rogoz, Anghel Saligny, iar pe 20 aprilie s-au născut: Adolf Hitler, Napoleon al III-lea, Harvey Firestone, Harold Lloyd, Jessica Lange, Carol I, Adrian Ilie.

Nimic în "kalendarul" de la daci, se muncea, era primăvară, dar în calendarul creştin mobil cad Sf. Paşti, Învierea, cea mai importantă sărbătoare creştină!

Ce a fost mai întîi, oul sau găina? În mod cert – oul! Oul primordial Hindus a avut nevoie de un an de zile ca să construiască Cerul şi Pămîntul, în schimb oul iniţial chinezesc a avut nevoie de 300 de ani ca să creeze Lumea. Grecii considerau oul ca fiind esenţa celor patru elemente primordiale: gălbenuşul simboliza focul, albuşul – apa, coaja reprezenta pămîntul, iar bănuţul de spaţiu gol – aerul. De aici şi conotaţia religioasă acordată oului, mic, dar complex, pentru că ascunde dezvoltarea viitoare. Oul este viitorul. Oul şi sacrificiul. Vechile religii europene practicau sacrificiile rituale umane, la Echinocţiul de primăvară. Era preţul plătit de Om, ca o înaltă simţire a speciei că face parte din Natură, din Cosmos şi Dumnezeu. Că participă la regenerarea naturii, că totul este nou şi totul este vechi. Să ne amintim de daci, care la Echinocţiu îşi trimeteau solii în suliţi la Zamolxe, de gali, celţi, sciţi şi vikingi care în vremuri de răstrişte îşi sacrificau ritual pe cei mai buni dintre ei.

Sacrificiul şi Învierea Fiului lui Dumnezeu, continuă tradiţia europeană a ciclului natural al anotimpurilor. Este o filozofie de anvergură Cosmică şi o integrare perfectă a omului în natură. Vechea religie europeană, religia Marilor Zei şi a Primilor Strămoşi spunea că la echinocţiul de primăvara, mai precis în gradul întâi al Berbecului, cînd se deschid Porţile Cerului şi ale Iadului, ard comorile şi Strămoşii bîntuie vechile case, iepuroicele albe fac... ouă! De aici probabil, Iepuraşul de Paşte, cel învelit în ciocolată. În engleză Paştele, care în română vine din ebraicul "pasa’h" (fugă, trecere, transformare) se cheamă Easter. Eostre la anglo-saxoni, Eastre la germani şi Ostra la scandinavi era Zeiţa primăverii, corespondenta Dianei sau Artemisei din mitologia greco-romană. La Echinocţiul de primăvară, druizii, preoţii vechii religii europene, aduceau ca jertfă zeiţei ouă înroşite. Animalul sacru al acestei zeiţe tinere şi frumoase era blîndul şi prolificul iepuraş, care nu putea fi vînat primăvara. În varianta contemporană, Iepuraşul de Paşte este de origine germană, din secolul al XVI-lea. Povestea spune că duminica dimineaţă iepuraşul vine cu coşul plin de ouă şi lasă ouă roşii la copii cuminţi. La ceilalţi – ouăle lipsesc, sau nu sunt colorate.

Tot legenda spune că primele ouă roşii au fost înroşite de Însuşi Sîngele Mîntuitorului, aflate într-un coş dat de Maica Sa unui soldat roman, ca să nu fie aşa de brutal în execuţie. Şi care a pus coşuleţul cu ouă la piciorul crucii. Când Longinus a străpuns coasta dreaptă a Mântuitorului "a curs apă şi sânge", iar Sângele Mesiei a înroşit ouăle!

Altă poveste, (toate, sau aprope toate făcînd parte din scrierile lăsate la Niceea, din porunca împăratului Constantin cel Mare, în afara Bibliei) spune că duminică dimineaţa, centurionul Cornelius Longinus, despre care am mai mai vorbit, a dat buzna la Pilat, care filozofa ţinînd un ou în mînă, după canonul scepticilor: “Hristos a înviat !” Epicurian şi sceptic, ca orice aristocrat roman, Pilat a replicat : “O să învie, cînd se va înroşi oul ăsta !” Şi, minune, oul s-a înroşit pe dată. Surprins, Pilat l-a lăsat să cadă şi oul s-a spart. De atunci este obiceiul ciocnirii ouălor roşii şi să spui în loc de bună ziua “Hristos a înviat!” la Înviere şi timp de 40 de zile, pînă la Înălţare.

Acum trebuie să vă împărtăşesc şi ce spune bunul stareţ Dionisie, de la Sf. Munte Arhos despre vopsitul ouălor: "... apăi, da cum? Numai roşii, măi Constantine, omul lui Dumnezeu! Ştiu că se fac şi de alte culori, ba în Moldova se mai fac şi cu modele... Auzi, colea... Femei proaste, cum să faci modele pe Sângele Domnului?"

Este cel mai important moment din religia creştină, Învierea!

Alegeţi cu grijă locul unde să fiţi martori slujbei de Înviere şi să primiţi Lumină! Am venit în Bucureştii cei fără minte, numai ca să fiu împreună cu familia, cu cei dragi, cu prietenii şi studenţii mei. Mergem, de foarte mulţi ani, să luăm lumină la o biserică modestă, în centru, întrr-un cartier de case de mic-burghezi, cu hramul Sf. Fanurie.

Acolo este un preot bătrân şi înţelept. De multe ori ne-am privit drept în ochi, în Sf. biserică. A înţeles că nu vin ca să vorbesc cu el, slujitorul, ci cu Stăpânul lui şi al nostru, cu bunul Iisus, în casa Lui.

De multe ori mă sfătuiesc cu Iisus... mă întreb, ce ar face El, în cutare, sau cutare ocazie, sau ce ar spune?

Am călătorit cam 15 ani în Orient. Este ciudat cum puterea Islamului m-a împins să studiez Biblia şi să fac pelerinajuri ciudate şi periculoase. Am fost la Karakelissa, Biserica Neagră, primul altar creştin ridicat în anul 44. Şi în alte multe locuri din Orient. Nu, nu sunt bigot şi nici nu mă caracterizează fundamentalismul. Dar cred că civilizaţia se poate păstra şi prin credinţă!

Dar, cred, de asemenea, că trebuie să dezvăluim cât mai ştie unul şi altul ce a fost înaintea creştinismului pe aceste locuri, cum creştinismul a luat forme, vorbe şi modalităţi vechi, ale pământului! Dacii, geto-dacii, sunt importanţi pentru mine, pentru că simt că dacii sunt piatra de fundaţie solidă pe care putem să ne construim viitorul.

Vă urez, la toţi, din tot sufletul, celor care mi-au scris şi celor care nu mi-au scris, un Sf. Paşti cu sănătate, bunăstare şi iubire! Duceţi-vă, cu sufletul deschis, să luaţi Lumină!

Rugaţi-vă pentru voi, pentru familia voastră, pentru prieteni şi ţară! Sunt vremuri grele, rugaţi-vă să fie pace! Nici nu ştiţi ce puternică este mintea omenească şi ce virtuţi are rugăciunea! Mircea Eliade mi-a spus că puterea minţii omeneşti deschide porţile viitorului... în definitiv, spaţiul timpul şi gândul nu sunt chiar aşa de diferite!

Şi citiţi şi horoscopul meu pe zodii, este făcut pentru perioada pascală şi poate vă dau o idee, un sfat interesant. Doar am avut în minte gândul că, în definitiv, mâine este o altă zi:

BERBEC

Nu te grăbi, nu te forţa să faci lucrurile repede, luând unele riscuri. O zi de sâmbătă aglomerată, dar plăcută. Nu lua decizii importante. Slujba de Înviere, de ce nu... la Patriarhie! Poţii să faci cumparaturi in liniste. Şi pe indelete, chiar astă seara, în Sâmbăta Mare. Asta dacă îţi permite punga. Oricum trebuie să ştii exact cui doreşti să-i faci cadouri. Confuzia şi graba nu sunt productive în această perioadă.

Perioada pascală îţi este favorabilă atît sub aspect economic cât şi sentimental. Dorinţa de schimbare şi marea monotonie existenţială te face să cheltuieşti prea mult. Incerca să dai dovadă de prudenţă şi echilibru şi evită cheltuielile exagerate. Totuşi, este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Sf Paşti poţi să-l sărbătoreşti împreună cu cei apropiaţi, undeva la ţară – un Paşte tradiţional la o Biserică de la ţară ţi-ar încălzi sufletul şi te-ar bucura, iar dacă eşti în Bucureşti, de ce nu... la Patriarhie - iar masa de după Înviere neapărat cu „ţinută la patru ace” poate chiar rochii lungi şi cravate, în cercul de prieteni.

TAUR

O surpriză plăcută, poate prima dintr-o serie întreagă! Slujba de Înviere la Biserica din apropiere, apoi mirosul cozonacilor proaspeţi te îmbie să ciocneşti un ou roşu şi să depeni amintiri! Evenimente şi veşti plăcute în familie. Astrele îţi sunt favorabile. Totuşi, nu te bucuri suficient, ceva te reţine. Frustrarea asta permanentă te impiedică să fii fericită şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine.

Duminică, în prima zi de Paşti, pe fondul unor evenimnete, începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Organizează de Sf. Paşti o petrecere trendy la tine acasă – aşa te poţi simţi în largul tău. Iar Învierea fă-o în cadru restrâns numai cu familia la cea mai apropiată Biserică, sau unde te duci de obicei.

GEMENI

Evită activităţile care nu sunt necesare. Puţină pauză nu strică, pentru ca relaxarea are virtuţile ei. Roagă-te pentru pace, sănătate şi bunăstare şi pentru familie, prieteni şi ţară! Este o perioadă splendidă. Din întâmplare sau tocmai ăsta este geniul zodiei, reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, fie că este vorba de bani, profesie, legături sociale sau amor. Perioada pascală confirmă această regulă.

Apar oportunităţi dar comoditatea ta proverbială te face să nu le dai curs. Apoi o să faci analize peste analize ca să depistezi ce se întâmplă. Trăirea asta cam profundă şi complicată, ca să nu mai punem la socoteală efortul intelectual, te va consuma cateva zile, în care nu vei face altceva decât planuri de viitor. Este o perioadă splendidă ca să legi noi prietenii să te distrezi, dar să ai şi câteva momente pentru sufletul tău. Sf Paşti poţi să-l sărbătoreşti cu colegii de la firma la un club la modă, iar Învierea undeva, poate chiar la Patriarhie, dacă eşti din Bucureşti. După Înviere masa acasă cu familia extinsă, pe îndelete cu meniu bogat şi discuţii la mai multe pahare. Vin roşu, neapărat!

RAC

Sa NU mai faci asta, cand te spovedesti! Pacatul pe care nici nu il stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI