De ce rezistă și azi pistolul Walther PPK. O istorie colorată

De ce rezistă și azi pistolul Walther PPK. O istorie colorată Aaron Taylor-Johnson, favorit pentru a fi noul James Bond. Sursa Foto: Twitter/X

James Bond a folosit pistolul Walther PKK în filmele sale. Această armă este produsă și astăzi și are o istorie destul de colorată.

Succesul armei folosite în special de Germania nazistă este explicat de NationalInterest. La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler s-a sinucis cu un pistol Walther PPK de 7,65 mm. De teama că va cădea în mâinile sovieticilor, care intraseră în Berlin, din buncărul în care se refugiase, Hitler a înghițit mai întâi o capsulă de cianură, iar apoi, la ora 15:30, s-a împușcat. Odată cu el și-a luat viața și Eva Braun, femeia care i-a fost alături mai mulți ani și cu care se căsătorise cu o zi mai devreme.

Se bănuiește că Hitler deținea mai multe PP & PPK, dar pistolul pe care l-a folosit la 30 aprilie s-a pierdut. Cel mai probabil a fost luat ca trofeu de un soldat sovietic sau păstrat și ascuns de unul dintre ultimii oameni care au părăsit buncărul, înainte de predarea Berlinului și prăbușirea finală a celui de-al Treilea Reich, la 7 mai.

Cadavrele lor au fost duse în craterul unei bombe, iar unul dintre ultimii colaboratori care îi rămăsese loial lui Adolf Hitler, Otto Gunsche, a stropit cele două cadavre cu benzină și le-a dat foc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă pistolul Walther PPK e renumit pentru legăturile sale cu Germania nazistă, în timp a ajuns să fie cunoscut și ca arma preferată a lui James Bond, deși prima armă a celebrului spion 007 a fost Beretta 418. Abia când un fan James Bond a sugerat că PPK ca ar fi armă mai bărbătească, Ian Fleming a pus în mîna lui Bond pistolul lui Hitler.

În mod curios, cea mai faimoasă imagine a lui James Bond, cea a actorului Sean Connery cu un pistol cu ​​țeavă lungă peste piept, folosește nu un PPK, ci mai degrabă un Walther LP53, un pistol care nu apare în niciun film Bond.

În perioada interbelică şi în Al Doilea Război Mondial, producţia PPK a fost executată la fabrica Carl Walther din Germania. Carl Walther Waffenfabrik a dezvoltat inițial PPK din pistolul de poliție Walther, care era ceva mai mare, în 1931. De altfel, „PPK” este prescurtarea pentru Polizeipistole Kriminalmodell și a fost extrem de popular în toată Europa continentală printre polițiști și civili. Atât PP, cât și PPK au încorporat mai multe caracteristici unice, inclusiv un declanșator cu acțiune dublă. Pistoalele au folosit muniții în numeroase calibre, inclusiv .22LR, 6,35mm, 9 mm și 7,65 mm.

În timpul războiului, P-38 a fost arma standard a forțelor armate germane. Cu toate acestea, PPK a devenit treptat arma ofițerilor de rang înalt, membrilor Luftwaffe și ai serviciilor de informații. Și, fără îndoială, rămîne unul dintre cele mai reușite pistoale cu acțiune dublă din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele mai copiate pistoale din lume. Makarovul rușilor este o clonă populară. PPK este în producție și azi, după 80 de ani.

Se pare că și dictatorul sud-coreean Park Chung-hee a fost asasinat în 1979, în timpul unui banchet de stat, de către șeful propriei sale agenții de informații, cu un PPK.