De ce nu suntem atenţi când ar trebui

Prea puţine ore de somn, e-mailurile, dar şi telefonul care sună fără oprire ori televizorul mereu aprins pot afecta puterea de concentrare.

Unul dintre motivele pentru care oamenilor le este greu să rămână concentraţi mai mult timp asupra unui singur lucru este că sunt inclinaţi nativ spre a se lăsa întrerupţi, afirmă Maggie Jackson, autoarea volumului „Distracted: The Erosion of Attention and Coming Dark Age“. În afară de factorul genetic, de vină sunt şi tehnologia modernă, dar şi tulburările de comportament care afectează în jur de 5% dintre copii, susţin specialiştii citaţi de publicaţia americană „Forbes“.

Eliminaţi tentaţiile tehnologice

Televizorul le distrage atenţia copiilor mai mici de 3 ani în timp ce se joacă, ceea ce le poate afecta dezvoltarea ulterioară, este de părere Daniel Anderson, profesor de psihologie la University of Massachusetts. Un studiu publicat anul acesta în „Child Development“ a arătat că un episod dintr-o emisiune TV scădea atenţia copiilor care se jucau cu 25%. Un alt studiu realizat de acelaşi specialist demonstrează că incapacitatea de concentrare poate fi cauzată şi de părinţii care îşi întrerup copiii atunci când se joacă, în loc să le permită să se implice profund în activitatea lor. Acest obicei al părinţilor poate afecta şi performanţele copiilor la testele cognitive.

„Telefoanele mobile, e-mailurile şi mesajele instant sunt în competiţie cu atenţia voastră“, susţine Maggie Jackson. În medie, o persoană care lucrează face altceva la fiecare trei minute şi, odată întreruptă activitatea, are nevoie de încă o jumătate de oră pentru a reveni la cea iniţială. Soluţia ar fi să aveţi cât mai puţine tentaţii tehnologice atunci când lucraţi.

Deficitul de atenţie din copilărie, „moştenit“ la maturitate

Aproximativ 3%-5% dintre copii suferă de deficit de atenţie/tulburare hiperkinetică (ADHD), iar 30%-70% dintre ei continuă să aibă simptome şi la maturitate, potrivit Attention Deficit Disorder Association. Persoanele care au tulburări de comportament se organizează şi se concentrează greu. Cercetările au demonstrat că ADHD se transmite genetic. Un copil cu un părinte care prezintă simptome ADHD are un risc de aproximativ 25% de a suferi de această tulburare, potrivit Pediatric Annals. Medicamentele şi terapia comportamentală pot diminua simptomele deficitului de atenţie. „Un diagnostic şi un tratament precoce pot îmbunătăţi semnificativ viaţa copiilor cu ADHD“, afirmă prof. dr. Mircea Tiberiu, preşedintele Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România.   Somnul poate avea un impact mai mare decât credeţi asupra capacităţii de concentrare. Reducerea timpului de somn la copii are un efect direct asupra performanţelor şcolare, avertizează un studiu realizat de cercetătorii de la Brown Medical School and Bradley Hospital.

Şi lipsa exerciţiilor fizice poate influenţa puterea de concentrare. Un studiu realizat la University of Illinois at Urbana-Champing a demonstrat că vârstnicii care au renunţat la viaţa sedentară pentru un program regulat de exerciţii pentru inimă, precum plimbările, şi-au îmbunătăţit abilităţile de a ignora factorii disturbatori.