Evenimentul Zilei > Actualitate > Iohannis a spus cine ar putea fi noul premier. Ce se întâmplă cu Florin Cîțu. „Nu e nicio piedică”
Iohannis a spus cine ar putea fi noul premier. Ce se întâmplă cu Florin Cîțu. „Nu e nicio piedică”

Iohannis a spus cine ar putea fi noul premier. Ce se întâmplă cu Florin Cîțu. „Nu e nicio piedică”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, astăzi, despre criza apărută după ce Guvernul condus de Florin Cîțu a căzut la moțiunea de cenzură de miercuri.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, astăzi, despre criza politică din țară. El a explicat de ce nu s-a grăbit să cheme partidele la consultări și le-a dat formațiunilor politice termen, până luni, pentru a veni cu propuneri legate de un nou premier.

Klaus Iohannis: „Unii au țopăit spunând că vor să suspende președintele”

„Am constatat în Parlament un entuziasm nemotivat legat de căderea Guvernului. După ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat moțiunea au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că, probabil, nu se prezintă la consultări. Nu s-au gândit ce se va întâmpla mai departe, după căderea Guvernului. Unii au țopăit spunând că vor să suspende președintele. Ce ar câștiga din asta? Vor doar circ. Alții au venit cu texte de parcă prima dată s-a inventat Coaliția. Este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară pe pământ.

Întrebat de o ziaristă dacă îl va propune ca premier tot pe Florin Cîțu, președintele Iohannis a dat următorul răspuns:

„Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu e nicio piedică”, a spus Iohannis. Așadar, Cîțu va trebui să convingă majoritatea parlamentarilor să-l susțină.

Întrebat şi dacă fostul şef al PNL, Ludovic Orban, mai poate fi luat în calcul ca variantă de şef al Guvernului, şeful statului a dat tot un răspuns scurt:

„Din informaţiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor, nu în presă”, a spus preşedintele Iohannis.

Avertisment lansat de președinte: „Această criză este diferită de celelalte”

Această criză este diferită de celelalte. Fiecare este împotriva fiecăruia. Așa nu se poate. Doar prin maturitate se rezolvă această criză. Cineva trebuie să guverneze țara, să formeze o majoritate. E nevoie ca acest entuziasm nemotivat să se stingă. Problemele riscă să devină și mai importante”, a spus Iohannis.

Discuții la nivelul Uniunii Europene, legate de prețul la energie

„Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele despre pandemie. Este o catastrofă. Prețurile la electricitate cresc. Avem nevoie de Guvern. Am avut aseară o discuție informală și cred că două concluzii sunt foarte importante. Prima este legată de felul în care ne vedem noi, UE, în politica globală. Concluziile sunt importante. Am avut discuții despre prețurile la energie și vom urgenta toate demersurile, în maximum o săptămână. Nu putem să trecem iarna cu prețuri mărite la electricitate”, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri după-amiază.