Evenimentul Zilei > Social > Situație bizară cu explicații alarmante. De ce nu mai apar noi variante ale coronavirusului? Specialiștii sunt șocați
Situație bizară cu explicații alarmante. De ce nu mai apar noi variante ale coronavirusului? Specialiștii sunt șocați

Situație bizară cu explicații alarmante. De ce nu mai apar noi variante ale coronavirusului? Specialiștii sunt șocați

Indiferent dacă se numește Alpha, Beta sau Delta, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au contribuit la focarul epidemiei Covid-19 de mai bine de un an și jumătate. Cu toate acestea, timp de câteva săptămâni, doar varianta Delta a persistat și nu a apărut nicio mutație la scară largă.
Cercetătorii francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja, explică de ce nu mai există noi variante, dar totodată transmit și un avertisment: în societățile în care rata de vaccinare a populației este mică și circulația virusului este intensă, oricând poate apărea o nouă tulpină, și mai bine adaptată.

Gamma, Alpha, Delta sau Beta … În spatele lor se ascund diferitele variante ale virusului Covid-19

Variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au apărut în urma unui proces de mutație naturală, comun tuturor virusurilor. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni se vorbește doar despre varianta Delta, depistată inițial în India în urmă cu câteva luni.

Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Franța, variantele Gamma și Alpha nu au mai fost detectate în Hexagon din 14 septembrie 2021, iar Beta de la jumătatea lunii august. Varianta Delta, în schimb, persistă în Franța și este prezentă în 99,9% din cazurile nou apărute. Pe de altă parte, nu a mai fost constatată nicio nouă variantă la scară largă.

Delta „zdrobește” concurența

Deși absența unei noi variante a SARS-CoV-2 ar putea fi o surpriză, există explicații pentru această absență a mutațiilor, potrivit cercetătorilor. Prima dintre acestea este vaccinarea.

„Pentru a suferi mutații, un virus trebuie să circule mult. În Franța, deoarece populația este vaccinată, virusul circulă mai puțin”, explică Nathan Peiffer-Smadja, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris. Tot datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.

Un alt motiv indicat pentru a explica absența unei noi variante este transmisibilitatea foarte mare a tulpinii Delta. „Ar fi nevoie de o variantă și mai transmisibilă pentru a înlătura Delta, ceea ce nu este cazul în prezent”, spune Nathan Peiffer-Smadja.

Această observație este împărtășită și de Yannick Simonin, un virusolog specializat în virusuri emergente. „Varianta Delta este atât de contagioasă, încât zdrobește concurența. Nu există nicio altă variantă care să fi reușit să o înlocuiască”, explică cercetătorul, lector la Universitatea din Montpellier.

Potrivit lui Yannick Simonin, absența unui mutații apărute la varianta Delta poate fi explicată și prin capacitatea limitată de a suferi mutații a acestei tulpini, după cum a arătat secvențierea ei genetică.

Îngrijorările epidemiologilor. „Un compromis necesar”

Dacă în Franța pare să se contureze, pentru moment, o adevărată acalmie, nu este cazul peste tot pe planetă. Epidemiologii sunt foarte îngrijorați de riscurile prezente în alte regiuni ale lumii, unde acoperirea vaccinală nu este la fel de bună. „În Africa, Covid-19 circulă foarte mult și acest lucru crește amenințarea apariției unor noi variante”, spune Anne Goffard, virusolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate din Lille.

Este un punct de vedere cu care Yannick Simonin este de acord. Virusologul din Montpellier consideră că țările care au rămas în urmă cu schema de vaccinare trebuie sprijinite. „Este o problemă a societății”, spune el.

OMS a cerut ca a treia doză de vaccin să nu fie făcută tuturor categoriilor de populație

Stim că Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca a treia doză de vaccin să nu fie făcută tuturor categoriilor de populație în statele unde a fost disponibilă vaccinarea pe scară largă, tocmai pentru a permite o distribuție echitabilă a vaccinului în celelalte țări ale lumii, unde accesul la vaccinuri a fost limitat.

Apoi, soluția potrivită ar fi utilizarea restului de vaccinuri disponibile în țările cu cerere mare, deoarece protejarea altor țări înseamnă protecție împotriva apariției de noi variante, scrie Ouest-France.