Evenimentul Zilei > EVZ Play > De ce nu este Piața Victoriei noua Piață a Universității? Cristoiu: Avem de-a face cu „justiția mea” a lui Iohannis. VIDEO
VIDEO

De ce nu este Piața Victoriei noua Piață a Universității? Cristoiu: Avem de-a face cu „justiția mea” a lui Iohannis. VIDEO

Marți se împlinesc 3 ani de la momentul 10 august 2018. Se scrie intens pe reţelele de socializare despre luptele cu jandarmii care au gazat şi au folosit tunuri cu apă împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei. Despre Dosarul 10 august însă nu mai zice nimeni nimic relevant. În arena EVZ Play, Robert Turcescu, Mirel Curea și invitatul special Ion Cristoiu au disecat momentul 10 august 2018 în contextul actual.

Dosarul 10 august a fost redeschis, dar cu ce folos? „E un soi de comemorare online, lumea oftează, ministrul spune că se va soluționa dosarul”, a comentat moderatorul Robert Turcescu. În opinia sa, Piața Victoriei este un fel de „bornă a milenialilor”.

E o încercare de a înlocui Piața Universității

Invitatul special în emisiune, jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a invocat o încercare de legendarizare a unui moment obișnuit din post-decembrism, în genul în care a procedat regimul Iliescu când se idilizase, se mitizase revolta spontană din decembrie 89. E o încercare pe care trebuie să o denunț de a înlocui Piața, care a fost un spațiu legendar și autentic intelectual cu Piața Victoriei.

Am spus uniformizare pentru că cele două evenimente nu se pot compara. Piața Universității a însemnat o stare de spirit, erau intelectuali, erau tineri. Era o neliniște autentică a tinerilor în legătură cu opțiunea României, care era într-o zonă gri. Văzând că a pus mâna pe putere o echipă gorbaciovistă, și-a exprimat o neliniște. Ei (n.r. – protestatarii din 10 august) încearcă să sărbătorească gazarea, normal era să sărbătorească unirea lor în Piața Victoriei”, a explicat invitatul.

Avem de-a face cu justiția mea a lui Klaus Iohannis „

În altă ordine de idei, Ion Cristoiu a comentat și miza politică a protestelor de acum 3 ani. „Ei (n.r. – protestarii din 10 august 2018) sunt victimele unei uriașe manipulări anticonstituționale a lui Iohannis. La 11 și ceva, când era pe terminate tărăboiul din Piața Victoriei, el a indicat Parchetului ce să facă. Parchetul s-a grăbit să deschidă a doua zi un dosar penal. Iohannis știa că nu sunt dovezi că a fost implicat Dragnea.

Acum avem de-a face cu justiția mea a lui Klaus Iohannis. Parchetul s-a trezit cu un cartof fierbinte. Atunci au mermelit prin doamna de la DIICOT (n.r. – Giorgiana Hossu) acest dosar. El nu va mai învia niciodată. Putem vorbi de un exces al forțelor de ordine, o încercare nereușită de a lega excesul de ordinele lui Dragnea. Jandarmii au fost împotriva guvernului PSD. În 10 august a început declinul PSD. A fost un interes să se vadă cum forțele de ordine gazează oamenii muncii din Piața Victoriei.

Iohannis e foarte ranchiunos cu amicii politici. I s-a pus pata pe Stelian Ion”

Gazetarul a analizat și conduita președintelui față de ministrul USR-ist al Justiției, Stelian Ion, pe care îl așteaptă mai mult ca sigur remanierea. „Iohannis e un om foarte ranchiunos cu amicii politici. La începutul anului Stelian Ion a prezentat legile justiției. În public a spus că unul din punctele esențiale este scoaterea DNA de sub pixul președintelui. Atunci a intervenit un domn care se numea Ludovic Orban. Noi nu uităm că Orban a fost slugă mai mare decât Cîțu. Orban a spus că legile nu au fost discutate în coaliție.

Iohannis a făcut pe superiorul. Ranchiuna a venit din faptul că l-a obligat pe el să se autodenunțe. Stelian Ion a făcut o altă greșeală: a făcut o propunere pentru șefia DIICOT, dar fără să-l consulte pe Iohannis cum stă protocolul anticonstituțional. Lui Iohannis i s-a pus pata pe el. Klaus Iohannis mi-a explicat că nu suportă nerespectarea cuvântului. Probabil că și Dragnea, Ponta, Orban, Stelian Ion au făcut temenele. El (n.r. – Iohannis) nu e ranchiunos pe adversari, dar cei care s-au căciulit și apoi n-au respectat, probabil și Stelian Ion… O să-l schimbe „.

Iohannis nici nu vrea desființarea SIIJ”, a adăugat Turcescu. „Stelian Ion are un aliat, CEDO”, a precizat Ion Cristoiu, care a adus în discuție și precedentul Laura Kovesi.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: