De ce nu a funcționat planul lui Vladimir Putin de a cuceri Ucraina în 10 zile. Cine trebuia eliminat de la conducerea Kievului

De ce nu a funcționat planul lui Vladimir Putin de a cuceri Ucraina în 10 zile. Cine trebuia eliminat de la conducerea Kievului Sursa: Dreamstime.com

Vladimir Putin a pus la punct, înainte de a invada Ucraina, un plan de a ocupa întreaga țară în doar 10 zile. Experții militari au explicat că ideea președintelui rus nu a funcționat din mai multe cauze.

Un raport realizat de Institutul Forțelor Regale Britanice (RUSI) a arătat că planul Rusiei era să cucerească Ucraina în doar 10 zile, iar anexarea trebuia făcută până în luna iulie a anului 2022. Moscova a crezut că viteza atacului, dar și campania de dezinformare vor ajuta trupele ruse să captureze cât mai repede Ucraina.

În același timp, soldații lui Vladimir Putin beneficiau și de un avantaj în ceea ce privește raportul de forțe. În ciuda acestor lucruri, trupele ruse s-au dovedit a fi nepregătite la nivel tactic pentru implementarea efectivă a planului gândit de președinte.

Doar un grup restrâns de oficiali cunoșteau detaliile privind amploarea planurilor. Nici șefii adjuncți ai filialelor din armata rusă nu au fost informați în legătură cu acest plan. Ei au primit informații privind atacul asupra Ucrainei doar cu cu câteva zile înainte de începerea invaziei. În plus, unitățile militare tactice au fost informate că trebuie să se pregătească de luptă cu doar câteva ore înainte. Multe dinte unitățile ruse nu știau că scopul lor este de a ataca Kievul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trupele ruse aveau multe lipsuri când au început invazia din Ucraina

Soldații ruși nu dispuneau de echipamentele militare potrivite atunci când au fost trimiși pe frontul din Ucraina. Ca urmare, viteza de înaintare a trupelor ruse nu a fost cea dorită de oficialii de la Kremlin. În timp ce Ucraina se mobiliza pentru a face față invaziei, Moscova suferea pierderi pe front. Competența tactică a armatei ruse s-a dovedit a fi semnificativ mai mică în comparație cu așteptările multor observatori din Ucraina, Rusia și din străinătate.

Raprotul realizat a arătat că ocupanții ruși sunt vulnerabili la înșelăciune. Autoritățile de la Moscova se încred prea mult în informațiile primite de pe front și nu analizează fiabilitatea acestor date. Acest lucru a fost provocat și de faptul că șeful comandamentului Rusiei nu încurajează rapoartele corecte în legătură cu eșecurile. În același timp, trupele ruse încearcă să execute ordinele pe care le primesc chiar dacă nu mai sunt compatibile cu situația de pe front. Sistemul rus de desfășurare a operațiunilor de luptă de grupurile tactice de batalion (BTG) nu a fost eficient.

Un alt fapt care a dus la eșecul planului lui Putin de a ocupa Ucraina în 10 zile a fost că soldații trimiși la luptă nu au fost verificați din punct de vedere psihologic. Încă de la începutul războiului, mulți ruși au trimis mesaje personale multor generali ucraineni îndemnându-i să se predea. De asemenea, soldații ruși îi asigurau pe ucraineni că Moscova nu le va face rău. În același timp, alți soldați au vrut să dezerteze.

Cine trebuia ucis la Kiev

Documentele a mai subliniat că Rusia plănuia să pună stăpânire pe centralele electrice, aerodromurile, aprovizionarea cu apă, banca centrală și parlamentul Ucrainei. În plus, serviciile speciale ruse au primit ordine să omoare conducerea ucraineană. Lista cu persoanele care trebuiau ucise a fost întocmită de regimul rus de contrainformații. Aceste persoane au fost împărțite în patru categorii: cei care ar trebui uciși, cei care urmau să fie intimidați, cei considerați neutri care ar trebui încurajați să colaboreze și cei pregătiți să colaboreze.

În plus, Rusia a vrut să îi facă pe guvernatorii regionali și pe autoritățile locale să colaboreze forțat. În acest timp, FSB trebuia să îi captureze pe oficialii locali. Rusia a pus la punct și un plan de „reeducare a ucrainenilor”. Urmau să fie aduși alți profesori și oficiali ruși în școlile din Ucraina care urmau să facă această reeducare.

Sreviciul de informații al Ucrainei consideră că Rusia a plănuit să folosească unități aeropurtate din Belarus pentru a captura centralele nucleare Rivne și Khmelnitski. În plus, același plan al liderului de la Kremlin prevedea ca mai multe centrale nucleare să fie capturate pentru ca trupele ruse să se adăpostească în interiorul lor. În acest fel, soldații obțineau controlul asupra sistemului energetic al țării, se mai arată în raportul realizat de RUSI.