Iau bani, deși nu lucrează! Mulți profesori, plătiți pentru zilele de grevă. Cum explică Ministerul Muncii

Iau bani, deși nu lucrează! Mulți profesori, plătiți pentru zilele de grevă. Cum explică Ministerul Muncii Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Cadrele didactice se află în grevă generală și în această săptămână. Chiar dacă nu au mai intrat în sălile de clasă de două săptămâni, profesorii sunt plătiți. Doar 700 de angajați din sistemul de învățământ nu își mai primesc lefurile.

Greva din sistemul de învățământ continuă și în această săptămână, ceea ce înseamnă că profesorii nu vor intra în sălile de clasă pentru a încheia mediile elevilor. Totuși,  mulți dascăli au fost plătiți în toată această perioadă. Doar 722 de angajați din educație au contractele individuale de muncă. Toate au fost suspendate ca urmare a participării la grevă. Acest lucru înseamnă că acești oameni sunt singurii angajați din sistemul educațional care nu primesc bani pentru perioada zilelor de grevă.

În Codul Muncii se precizează că un contract individual de muncă poate să fie suspendat din inițiativa salariatului în cazul în care aceste participă la o grevă. De asemenea, Legea Dialogului Social prevede ca pe toată durata participării la o manifestație de acest gen „contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului/lucrătorului, după caz, se suspendă de drept”. În plus, în toată această perioadă sunt menținute doar drepturile de asigurare de sănătate. Acest lucru înseamnă că acești angajați nu vor încasa salariu pentru zilele în care s-au aflat în grevă.

Cine sunt angajații din învățământ care nu sunt plătiți pentru zilele de grevă

Legea prevede ca toate celelalte cadre didactice să fie plătite chiar dacă nu s-au aflat în sălile de clasă. O statistică realizată de Ministerul Muncii, la cerința stiripesurse.ro, arată că 76 de angajați din învățământul preșcolar, 495 din învățământul secundar general, 127 din învățământul secundar tehnic sau profesional și 24 de angajați din alte forme de învățământ nu sunt plătiți pentru zilele în care s-au aflat în grevă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Greva din Educație a intrat în cea de-a treia săptămână, iar Anton Hadăr, preşedintele Federației Naționale Sindicale, a transmis că manifestațiile vor dura cât cred profesorii de cuviință. În acest context, examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat sunt puse în pericol. Mulți elevi din anii terminali nu au mediile încheiate și nu se pot înscrie la aceste examene.