De ce liliecii nu prezintă simptomele coronavirusului. O expediție importantă a plecat spre nordul Cambodgiei

De ce liliecii nu prezintă simptomele coronavirusului. O expediție importantă a plecat spre nordul Cambodgiei Sursa foto: Arhiva EVZ

În încercarea de a înțelege cum acționează noul coronavirus, care a produs cea mai mare pandemie din epoca modernă, cercetătorii colectează mostre de lilieci din nordul Cambodgiei.

În nordul țării, specialiștii au descoperit un virus care acționează similar cu noul coronavirus, și care este cunoscut de mai bine de zece ani. Acest virus a fost evidențiat la animale.

Două eșantioane de lilieci cu potcoavă au fost colectate în 2010 în provincia Stung Treng, în apropiere de Laos, și păstrate în congelatoare la Institutul Pasteur din Cambodgia (IPC) din Phnom Penh. Testele efectuate pe acestea în anul 2020 au dezvăluit faptul că este o rudă apropiată a coronavirusului, care a ucis deja peste 4,6 milioane de persoane în întreaga lume.

O echipă de cercetare formată din opt membri ai IPC a colectat mostre de lilieci și a înregistrat timp de o săptămână specia, sexul, vârsta și alte detalii despre aceștia. Cercetări similare sunt în curs de desfășurare în Filipine, informează Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sperăm că rezultatul acestui studiu poate ajuta lumea să înțeleagă mai bine COVID-19", a declarat coordonatorul de teren, profesorul Thavry Hoem, în timp ce ținea o plasă pentru a prinde liliecii.

De ce liliecii infectați nu prezintă simptome

Oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce liliecii infectați cu noul coronavirus, nu dezvoltă simptome, dar îl pot transmite cu ușurință la alte animale sau chiar la oameni.

Un cercetător de la Institut Pasteur du Cambodge prelevează un tampon oral de la un liliac care a fost capturat la

Dr. Veasna Duong, șeful departamentului de virusologie din cadrul IPC, a declarat că institutul său a efectuat patru astfel de călătorii în ultimii doi ani, în speranța de a găsi indicii despre originea și evoluția virusului transmis de lilieci.

"Vrem să aflăm dacă virusul este încă acolo și... să știm cum a evoluat virusul", a declarat el pentru Reuters.

Printre virușii mortali care provin de la lilieci se numără Ebola și alte coronavirusuri, cum ar fi Sindromul respirator acut sever (SARS) și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Oamenii sunt de vină pentru această pandemie

Veasna Duong a mai declarat că oamenii sunt responsabili pentru devastarea provocată de COVID-19, din cauza interferențelor și a distrugerii habitatelor naturale.

"Dacă încercăm să fim în apropierea animalelor sălbatice, șansele de a contracta virusul purtat de acestea sunt mai mari decât în mod normal. Șansele ca virusul să se transforme pentru a infecta oamenii sunt, de asemenea, mai mari", a spus el.

Proiectul finanțat de Franța urmărește, de asemenea, să analizeze modul în care comerțul cu animale sălbatice ar putea juca un rol, a declarat Julia Guillebaud, inginer de cercetare la unitatea de virologie a IPC.

"Proiectul își propune să ofere noi cunoștințe despre lanțurile de comerț cu carne sălbatică din Cambodgia, să documenteze diversitatea betacoronavirusurilor care circulă prin aceste lanțuri și să dezvolte un sistem flexibil și integrat de detectare timpurie a evenimentelor de răspândire virală", a spus Gillebaud.