De ce importă România roșii? Președintele OIPA spune lucrurilor pe nume!

De ce importă România roșii? Președintele OIPA spune lucrurilor pe nume!

Ne place să credem că avem o agricultură puternică, dar realitatea este cu totul alta.

România a ajuns printre cei mai mari importatori de roșii din lume. Statisticile sunt îngrijorătoare, iar soluții la această problemă nu prea există. Aurel Tănase, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (OIPA) de Legume-fructe, a declarat pentru Fermier în România că importurile de roșii cresc de la un an la altul fiindcă mulți producători au renunțat să mai cultive tomate în câmp din cauza condițiilor meteo dificile!

„O parte dintre fermieri nu au mai cultivat deloc tomate, iar o parte s-au reorientat către cultivarea în sere și solarii”, susține Aurel Tănase.

Deficit de peste 100 de milioane de dolari

Comisia Europeană a făcut publice datele privind consumul de roșii. România este dependentă, în mare măsură, de importuri! Numai anul trecut, balanța rezultată în urma comerțului internațional cu roșii a înregistrat un deficit de aproximativ 107 milioane de dolari. Am important puțin peste 86.000 de tone, cee ace ne-a plasat pe locul 15 în lume în rândul importatorilor globali de tomate!

Ne puteți urmări și pe Google News

Tocmai pentru a stimula producția internă care să asigure necesarul de consum al populației din producția autohtonă, fermierii români sunt sprijini cu fonduri guvernamentale.

Condițiile de eligibilitate pentru acest program guvernamental sunt următoarele: fermierul trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate” și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/ sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.