De ce îl curtează PSD pe Mircea Geoană

De ce îl curtează PSD pe Mircea Geoană

Social-democraţii sunt interesaţi de influenţa pe care o are senatorul Mircea Geoană peste Ocean, şi mai puţin de mica „zestre electorală” a Partidului Social Românesc, au relatat surse PSD pentru EVZ

Fost preşedinte PSD şi candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană a fost reevaluat în Kiseleff. „Faptul că Mircea Geoană a fost exclus din PSD eu cred că a fost o greșeală care ar trebui reparată”, a declarat recent actualul preşedinte PSD, Liviu Dragnea.

Ambasador al României în Statele Unite în 1996-2000, Geoană cunoaşte diplomaţi şi politicieni americani, lucru util PSD-ului: social-democraţii vor să formeze Guvernul în 2017 şi au nevoie de o imagine externă cât mai bună, spun surse din partid.

Aspen, pe harta PSD

Ne puteți urmări și pe Google News

Mircea Geoană a mai trezit interesul PSD în calitate de preşedinte al Institutului Aspen, filiala România, un forum global influent. Relaţiile Aspen şi evenimentele organizate de acesta ar putea să ajute PSD să-şi facă lobby atât în ţară cât şi în străinătate, spun surse din PSD.

Înfiinţat în 1950 în Statele Unite, Institutul Aspen a atras, de-a lungul timpului, foşti preşedinţi, politicieni de top, ambasadori, judecători, laureaţi Nobel, economişti şi directorii unor mari companii globale. Printre sfătuitorii Aspen face parte Madeleine Albright, prima femeie care a deţinut funcţia de ministru de Externe al SUA.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut că este interesat de resursele Institutului Aspen. “Mircea Geoană, dincolo de componenta politică, conduce aici filiala unui institut important unde este strânsă foarte mult expertiză economică utilă și pe care eu vreau ca România să o poată folosi”, a spus Dragnea.

Geoană nu revine

Mircea Geoană şi Liviu Dragnea au negociat în ultimele săptămâni mai multe variante de colaborare. Cert este că Mircea Geoană nu va candida pe listele PSD. Însă Liviu Dragnea vede o relaţia cu Geoană „dincolo de campania electorală, o colaborare pentru programul de guvernare, pentru proiectul de țară de la Cotroceni, pentru alte proiecte”. „În jurul lui este foarte multă expertiză pe care vreau să o folosim”, a spus Dragnea.

Geoană a înfiinţat Partidul Social Românesc (PSRo) după ce a fost exclus din PSD în 2015. Formaţiunea sa a obţinut la alegerile locale un vot politic de 1,2%. PSRo are 4 primari, 318 consilieri locali şi 7 consilieri judeţeni. Cel mai important ales local PSRi este Mircia Muntea, primarul Devei (Hunedoara).

„Rolul meu este unul de mentor”

Mircea Geoană e hotărât să abandoneze Parlamentul şi să nu mai candideze la alegerile din iarnă. Geoană a fost 12 ani senator de Dăbuleni. „Este clipa să încurajez pe cineva dintro generație mai tânără, rolul meu este și unul de mentorat. Ținta mea nu este o funcție politică sau publică imediată. Mai mult decât să fii președintele PSD, președintele Senatului, să candidezi la președinție sau să fii ambasador în SUA ce pot sămi mai doresc?”, a declarat acesta într-un interviu televizat, în această toamnă. Geoană a mai încercat o serie de colaborări cu PNL, însă acestea au eşuat. De asemenea, Geoană nu s-a înţles nici cu PRU, partid sprijinit de apropiaţii lui Victor Ponta.