Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > De ce greșește profesorul Mircea Miclea. Editorial exclusiv EvZ de Rareș Bogdan
De ce greșește profesorul Mircea Miclea. Editorial exclusiv EvZ de Rareș Bogdan

De ce greșește profesorul Mircea Miclea. Editorial exclusiv EvZ de Rareș Bogdan

Normalitatea unei dezbateri presupune folosirea unui limbaj adecvat. Asistăm din ce în ce mai des la derapaje venite din partea unor oameni de la care te așteptai la mai multă chibzuință.

Nu sunt deloc de acord cu ceea ce a spus profesorul Mircea Miclea atunci când a comentat spusele președintelui României. Este un limbaj care îndeamnă la grosolănie, nu la dezbatere, este o abordare care dezbină, nu unește și a generat un val de comentarii total nelalocul lor. Am încercat să folosesc un limbaj cât mai echilibrat pentru a nu cădea în același păcat. Deși suntem de acord cu toții că termenii folosiți de profesorul Mircea Miclea pentru a-l critica pe președintele Klaus Iohannis sunt cel puțin șocanți, total neaveniți.

Auzind cuvintele respective îți spui, pur și simplu, că este imposibil ca profesorul universitar Miclea să le fi rostit. Și te întrebi dacă nu e cumva un fake-news.
De la înălțimea profesională a unui universitar strălucit, care este și psiholog, și nu unul lipsit de talent, care a fost și ministru al Educației, și nu unul fără viziune (rar, nu?), nu te aștepți decât la argumente.

După mine, indiferent cât de puternice sunt argumentele pe care le-ar putea avea pentru a formula altă opinie decât a șefului statului, nimic nu justifică termenii folosiți de profesor. Absolut nimic. Sunt termeni descalificați pentru cei care le folosesc.

…Mai ales că domnul Miclea invocă declarații pe care președintele României nu le-a făcut. Klaus Iohannis NU A AFIRMAT CĂ AVEM O GENERAȚIE PIERDUTĂ, așa cum a lăsat să se înțeleagă profesorul universitar, ci a explicat că trebuie luate măsuri pentru a nu se ajunge aici!

Iată citatul exact din presedintele Klaus Iohannis, care nu este doar președintele României, ci și fost profesor și inspector școlar general:

„Evident că atunci când un elev acuză simptome trebuie trimis la medic, ca să verifice care este problema. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar, ca să mergem un pic mai departe, că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școala totuși trebuie să înceapă, fiindcă este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja, în mediile de specialitate se vorbește despre a preveni generația pandemiei.”

Copiii trebuie să meargă la școală, trebuie să învețe, trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie, și la acestea lucrează Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății. Există proiecte de regulamente, ele se discută și, într-un timp foarte scurt, cu siguranță vor fi aprobate și făcute publice.

Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-și imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Acestea sunt regulile. Restul sunt chestiuni de specialitate: ce se face când se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu se închide. Acestea deja sunt chestiuni de specialitate și vor fi tratate de cei care sunt în specialitate, adică cei de la Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar, conducerea școlii, autoritățile locale și așa mai departe”.
Deci…….dimpotrivă!

Și atunci te întrebi unde este fractura. Părerea mea este că profesorul Miclea a auzit afirmații truncheate, a citit undeva un titlu nefericit (neprofesionist), a auzit comentarii manipulatoare și le-a dat crezare, le-a luat drept reale. Mai ales că, să fim serioși, domnul Președinte Klaus Iohannis nu de critici neprofesioniste, propagandistice, duce lipsă. A se vedea povestea cu o pretinsă nepurtare a măștii la Bruxelles, de asemenea o manipulare grosolană (folosirea unor imagini trunchiate, scoase din context)!

În spațiul public se exprimă oricine, de la nătărăi la oameni doxă de carte, iar în aceste vremuri frământate este ușor să cazi pradă informațiilor mincinoase. Chiar dacă ai un IQ enorm. Din pacate campaniile mediatice menite să-l pulverizeze pe președintele României sunt elaborate, șmechere, uneori eficiente – însă doar pentru a agăța oameni fără o educație de vârf.

Deci aș putea să înțeleg că profesorul Miclea a fost doar dezinformat. Însă deoarece a folosit niște termeni pur și simplu halucinanți, nu are niciuna. Nicio o scuză. Atitudinea șefului statului a fost chiar responsabilă. Poți să nu fi de acord cu ea, dar atunci aduci argumente bazate pe realități, nu pe invențiile unora rău-intenționați. E păcat să-ți strici reputația creditând informații neverificate!

Vremurile sunt grele și ar fi cazul să ne regăsim normalitatea. Cuvintele folosite nu fac parte din ea și subiectul ar trebui închis cu niste scuze elegante, sincere și absolut normale într-o societate ce măcar se revendică ca fiind aproape normală.