De ce fug miliardele din Rusia

Rusia nu numai că nu mai reuşeşte să atragă investiţii străine, dar pierde şi banii care erau păstraţi sau investiţi în ţară până în prezent. Bilanţul băncii centrale a Rusiei pentru luna aprilie indică ieşiri nete de capital în valoare de 7,8 miliarde de dolari, a anunţat Ghennadii Melikyan, adjunctul preşedintelui Băncii Naţionale a Rusiei, citat de lenta.ru.

Statisticile băncii centrale de la Moscova arată că ieşirile capitalului din Rusia au reînceput să crească.

În luna martie, din ţară au ieşit 6,2 miliarde de dolari, iar în total, în primul trimestru, ieşirile au depăşit intrările cu 21,3 miliarde de dolari.

Iar în primele patru luni ale anului, ieşirile de capital au depăşit intrările cu 29 miliarde de dolari.

Pentru comparaţie, bilanţul întregului an 2010 arată ieşiri nete de capital de 35,3 miliarde de dolari, după ce, în 2009, acest indicator s-a cifrat la 56,9 miliarde de dolari. Ultimul an în care bilanţul a fost pe plus a fost 2007.

Acum câteva luni, oficialii băncii centrale a Rusiei declarau că speră ca ieşirile nete să înceteze în aprilie. Potrivit acestora, Rusia nu reuşeşte să atragă investiţii din străinătate în special din cauza climatului investiţional nefavorabil.

De ce pleacă însă şi banii care sunt în ţară? Arcadii, Dvorkovici, consilierul preşedintelui Rusiei, a declarat, vineri, că banii pleacă din Rusia din cauză că persoanele fizice îşi scot din ţară economiile, "deoarece nu văd perspective de a investi aceşti bani în Rusia".