De ce femeile sud-coreene poartă părul scurt. Reacţii virulente: Ar trebui să moară

De ce femeile sud-coreene poartă părul scurt. Reacţii virulente: Ar trebui să moară

Când arcașa sud-coreeană An San a câștigat trei medalii olimpice de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în ţara ei nu au existat doar laude, ci şi critici. Unele au fost exprimate într-un mod dur, pe un ton brutal, situaţie la care s-a ajuns din cauză că sportiva are părul scurt.

Astfel, An San a fost considerată feministă, cuvânt care se referă la o persoană ce susține drepturile femeii, care apără drepturile ei şi care aderă la feminism. Definiţia nu este valabilă şi în Coreea de Sud.

Aici, a fi feministă înseamnă a urî bărbaţii. Unul dintre ei a reacţionat într-un mod care nu mai are nevoie de comentarii. „Este bine că a luat aurul, dar părul ei scurt o face să pară feministă. Dacă este, îmi retrag sprijinul. Toate feministele ar trebui să moară”, a spus un sud-coreean.

Pe măsură ce criticile s-au înmulţit, în jurul medaliatei cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a creat o campanie de apărare. Astfel, mii de femei din toată țara au început să posteze poze cu părul scurt. Totodată, ele au declarat că această alegere nu înseamnă că nu mai sunt femei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeile din Coreea de Sud luptă pentru drepturile lor

Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu realităţile sociale din această ţară, amintim că femeile din Coreea de Sud au luptat mult timp împotriva discriminării și misoginismului.

În ultimul deceniu, ele au făcut pași importanţi înainte. Apărătoarele drepturilor femeilor au avut multe realizări, dintre care merită enumerate campania #MeToo şi abolirea interzicerii avorturilor.

Han Jiyoung este femeia din centrul campaniei pentru părul scurt de pe Twitter. Ea a creat-o sub hashtagul #women_shortcut_campaign şi a declarat pentru BBC că a fost tulburată când a văzut „nu unul sau două, ci [multe] comentarii misogine [despre An] care apar pe fiecare comunitate online dominată de bărbați”.

Conform spuselor ei, antifeminiştii sunt în mare parte bărbați tineri, dar printre ei sunt și bărbați mai în vârstă și chiar unele femei. „Acest tip de atac în masă trimite mesajul că bărbații pot controla corpul feminin și un mesaj care arată că femeile trebuie să-și ascundă identitatea feministă.

Campanie pentru părul scurt

Am crezut că începerea unei campanii pentru ca femeile să-și arate părul scurt și solidaritatea față de femeile olimpice ar fi eficientă în abordarea ambelor probleme”, a completat Han Jiyoung.

Ulterior, zeci de mii de imagini au început să inunde mediul online. Multe femei au postat imagini cu părul lung şi cu părul pe care şi l-au scurtat după ce au aflat ce a păţit arcaşa.

Dar de ce este asociat părul scurt cu feminismul? Se pare că totul are legătură cu mişcarea „Tăiați corsetul”, din 2018. La acea vreme, femeile tinere au contestat idealurile de frumusețe de lungă durată purtând tunsori scurte. De asemenea, ele au renunţat şi la machiaj.

„De atunci, părul scurt și scurt a devenit o declarație politică în rândul multor tinere feministe. Această trezire feministă [a atras] o reacție puternică a bărbaților care credeau că femeile au mers prea departe”, a declarat Hawon Jung, autorul unei viitoare cărți despre mișcarea #MeToo din Coreea de Sud.

Campania pentru părul scurt vine la doar câteva săptămâni după o altă campanie agresivă împotriva „feministelor”. Ea a fost generată de un gest cu degetul, despre care unii bărbați au susținut că imita un semnal feminist ce ironiza dimensiunea penisului.

Gestul care i-a iritat la maximum pe bărbaţi

Korea Sale Festa Opening Ceremony..September 30, 2016..Yeongdongdae-ro, Gangnam-gu, Seoul..Ministry of Culture, Sports and Tourism.Korean Culture and Information Service.Korea.net (www.korea.net).Official Photographer : Jeon Han..This official Republic of Korea photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way. Also, it may not be used in any type of commercial, advertisement, product or promotion that in any way suggests approval or endorsement from the government of the Republic of Korea. ..-------------------------------------------------..2016 쇼핑관광축제 개막식..2016-09-30..영동대로..문화체육관광부.해외문화홍보원.코리아넷 .전한

Gestul - care implică degetul mare și degetul arătător strâns unul lângă celălalt - a fost sigla Megaliei, comunitatea online feministă radicală, acum dispărută, percepută pe scară largă ca fiind antimasculină.

La începutul acestui an, reprezentanţii magazinul universal GS 25 și cei ai BBQ Genesis și Kyochon au eliminat anunțurile tipărite care conțineau gestul. A fost reacţia venită după presiunile venite din partea bărbaţilor, care doreau boicotarea activităţilor acestor unităţi comerciale.

Ar mai fi o miză a acestui război acerb între sexe: concurența pentru locurile universitare și pentru locurile de muncă din Coreea de Sud. Unii bărbați spun că au fost dezavantajați pe nedrept în competiţia cu femeile.

Spre exemplu, toți bărbații trebuie să fie supuși serviciului militar de 18 luni, despre care spun că le întârzie șansele de a merge mai departe. Există, de asemenea, mai mult de o duzină de universități destinate exclusiv femeilor, cu mai multe oferte de cursuri foarte căutate.

Pentru bărbaţi nu există acest tip de universităţi. Totuşi, realitatea arată că femeile din Coreea de Sud câștigă doar 63% din salariile bărbaților.

Este una dintre cele mai mari diferențe salariale prezente în țările dezvoltate. „Femeile încearcă să traseze noi căi pentru viața lor și pentru a sfida presiunea societății de a arăta într-un anumit mod convențional „feminin”.

Ele vor să aibă libertatea de a alege orice coafură pe care o consideră cea mai confortabilă”, a mai precizat Hawon Jung, conform BBC.