Editura Evenimentul si Capital

De ce este crucial ca „Revoluția Trump” să reușească? Pentru ca Marx și Ceaușescu să nu aibă dreptate!

Adrian Pătruşcă
Autor: | | 22 Comentarii | 7305 Vizualizari

Meșa blondă a lui Trump a planat ca o cucuvea răuprevestitoare peste brazii înzăpeziți de la Davos. În 20 de ani, de când Pricewaterhouse Coopers realizează cercetări sociologice pentru Forumul Mondial ce se desfășoară în fiecare ianuarie în stațiunea elvețiană, nu s-au mai văzut asemenea cifre: în vreme ce 60% din cei peste 1300 de șefi de mari companii chestionați declară că globalizarea este bună, doar 38% dintre oamenii de rând împărtășesc această părere.

Niciodată decalajul nu a fost mai mare. În cuvinte fără fasoane, asta înseamnă că toate beneficiile globalizării au fost confiscate de companii, iar populația s-a ales cu ponoasele. Și mai grav este că tendința va continua și în viitor: patronii zumzăie de optimism, deși sunt îngrijorați de Trump, iar restul oamenilor se tem de ce urmează, dar speră ca Trump să schimbe ceva. O ruptură confirmată și de o altă statistică recentă, realizată de Oxfam: averile primilor opt cei mai bogați oameni din lume sunt egale cu averea a jumătate din populația planetei. Și aici, tendința este galopantă: anul trecut, în loc de opt moguli, erau 62.

Ce se întâmplă? A avut dreptate Marx și toată propaganda comunistă de după el, până la Ceaușescu? Să fie adevărat: capitalismul îi transformă pe oameni în robi ce trudesc pentru o mână de îmbuibați? Toată bunăstarea occidentală de la sfârșitul secolului XX a fost o iluzie?

Prin 2011, îl întrebam pe fostul premier Radu Vasile, un eminent profesor de istorie economică, dacă trecem printro criză a capitalismului. Mi-a zâmbit zeflemitor de sub mustață: „Fii serios! Ce, ăsta e capitalism?”

Într-adevăr, principiile de bază ale capitalismului, începând cu cel al pieței libere și al liberei concurențe, sunt călcate cu seninătate în picioare de vreo două decenii. Iar semnalul a fost dat chiar de Occident, după încetarea Războiului Rece. Ca și cum, odată cu dispariția dușmanului său istoric, Comunismul, Capitalismul și-ar fi permis să se înmoaie. Să se dilueze, transformându- se într-un fel de șpriț stângist.

De pildă, falimentul nu mai acționează ca o lege implacabilă, menită să-i elimine pe cei slabi de pe piață. După răsunătorul crah al Lehman Brothers, în 2008, a mai văzut cineva un faliment de bancă? Deși, ca orice societăți comerciale, ar trebui să se supună și ele legilor pieței, băncile au beneficiat fără excepție de ajutorul statelor. În loc să fie lăsate să moară, găurile provocate de prostie, corupție și hoție au fost acoperite din buzunarele oamenilor.

Originea acestei grave alterări a capitalismului se află în universitățile occidentale, contaminate de Școala de la Frankfurt și transformate în școli de învățământ politic marxist. Generație după generație, aceste „lomonosoave”, cum excelent le numea cineva, au alimentat cu cadre de conducere deopotrivă companiile și guvernele. De aici, solidaritatea și întrajutorarea reciprocă (adeseori susținute și de stimulente financiare) dintre vârfurile politice și cele economice.

Încet-încet, influența companiilor în luarea deciziilor politice a devenit tot mai copleșitoare. Așa cum corpurile cerești cu mase mari deformează „continuumul spațio – temporal”, marile companii au ajuns să altereze legile pieței.

Grecia a fost adusă în pragul falimentului (și) din cauza programului de înarmare care i-a fost impus, în beneficiul companiilor germane. Toată lumea a știut, dar a tăcut.

După cum toată Europa a știut că planul de „salvare” draconic impus Greciei de Germania este o aberație și nu are nici o șansă de reușită din punct de vedere economic (așa cum demonstra un document intern al FMI), ci trebuia doar să fie o lecție pentru ca grecii să nu mai îndrăznească în veci să ridice capul.

La fel, toată lumea a știut la Bruxelles despre frauda emisiilor de la motoarele Volkswagen, dar a tăcut din gură, într-o monstruoasă complicitate.

Scăpat de grijile pieței și ale concurenței, noul capitalism se „îmbogățește” cu principii ideologice. Corporatismul merge mână în mână cu Corectitudinea Politică. Patronii, optimiștii incorigibili de mai sus, s-au prins iute de avantaje. Prin manipularea și controlul gândirii, prin schimbările pe care le determină până în străfundurile subconștientului, CP nu se compară cu nici o altă încercare de control al individului din toată istoria omenirii.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate