De ce DIN NOU Paris: Cum a ajuns Franța țara cea mai PERICULOASĂ din toată Europa?

De ce DIN NOU Paris: Cum a ajuns Franța țara cea mai PERICULOASĂ din toată Europa?

La câteva luni după atacurile de la Charlie Hebdo și de la magazinul evreiesc, în urma cărora au murit 17 persoane la Paris în ianuarie, Franța a fost victima unui nou masacru terorist, de proporții și mai mari. Mumeroasele campanii de prevenire a radicalizării musulmanilor, cu care se laudă regimul Hollande, au eșuat lamentabil.

Potrivit tuturor statisticilor, Franța înregistrează cel mai mare număr de cetățeni racolați de grupările islamiste decât oricare altă țară din Europa. Un raport din aprilie al Senatului francez arăta că cel puțin 1430 dintre cei mai cunoscuți 3000 de jihadiști europeni, care au plecat în Siria și Irak pentru a lupta alături de ISIS, sunt francezi.

AFP nota cu ceva timp în urmă că serviciile franceze de informații monitorizau alte 1570 de persoane despre care autoritățile credeau că au legături cu rețelele siriene, în timp ce până la 7000 de persoane prezentau riscul de a urma aceeași cale.

Președintele francez François Hollande a declarat vineri noaptea, încercând să afișeze siguranță: „Știm de unde vin aceste atacuri, cine sunt criminalii, cine sunt acești teroriști”, fără a numi însă vreo grupare anume. „Există toate motivele să ne fie frică.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 150 de francezi radicalizați se află deținuți în închisorile franceze. Dar cel mai alarmant pentru greu încercatele servicii speciale franceze este că cel puțin 200 de jihadiști care au fost instruiți în teritoriile ocupate de ISIS s-au întors în Franța, scrie The Guardian.

Grupul de patru oameni responsabil de atacul de la Charlie Hebdo și de la magazinul evreiesc din Paris avea legături cu ISIS prin Amélie Coulibaly, care se pare că a pus la cale atentatele și care a pretins că „luptă pentru Statul Islamic”; despre un alt atacator se șție că a fost antrenat într-o tabără Al-Qaida din Yemen.

Într-un raport al King's College's International Centre for Study or Radicalisation and Political Violence, dat publicității recent, se arată că doar Arabia Saudită, Tunisia, Rusia și Iordania au mai mulți cetățeni care aluptă în rândurile ISIS decât Franța. Sunt de două ori mai mulți radicalizați francezi decât britanici și germani la un loc.

În ciuda unui număr de campanii de luptă împotrova radicalizării, duse de autoritățile franceze, guvernul de la Paris pare să fi fost incapabil de a preveni ca mulți dintre membrii numeroasei comunități musulmane din Franța (4,6 milioane!, circa 7,5% din totalul populației) să cadă pradă radicalismului și jihadismului.

Măsuri anti-islamice, precum interzicerea în 2010 a portului vălului islamic în public, par să fi sporit resentimentele tinerilor musulmani, mulți dintre ei șomeri și neasimilați, grupați în adevărate enclave, adevărate „zone interzise” pentru cetățenii francezi.