Evenimentul Zilei > EVZ Special > De ce au respins savanții ipoteza că SARS-Cov-2 a scăpat din laborator? Ca să nu-i dea apă la moară lui Donald Trump
De ce au respins savanții ipoteza că SARS-Cov-2 a scăpat din laborator? Ca să nu-i dea apă la moară lui  Donald Trump

De ce au respins savanții ipoteza că SARS-Cov-2 a scăpat din laborator? Ca să nu-i dea apă la moară lui Donald Trump

Nici astăzi nu știm cu certitudine care este originea pandemiei Covid-19. Deși vreme de un an comunitatea științifică internațională a susținut ideea că virusul a apărut în mod natural, astăzi se vorbește din ce în ce mai mult despre posibilitatea ca SARS-Cov-2 să fi scăpat din Institutul de Virologie din Wuhan, deși nu au apărut niciun fel de elemente noi.

Puțini oameni de știință au admis anul trecut posibilitatea ca noul coronavirus să fi scăpat dintr-un laborator chinezesc. Drept urmare, presa internațională s-a năpustit asupra celor care au îndrăznit să aducă dovezi că acest lucru ar fi totuși posibil. Ideea a fost rapid etichetată drept teorie a conspirației, iar platformele de socializare au pus capăt oricărei discuții.

Dovezile sunt aceleași, dar Trump nu mai e președinte

De fapt, însă, oamenii de știință n-au avut nicio clipă vreo certitudine. Și în 2020 și astăzi probele sunt contradictorii. „Știu că o mulțime de oameni vor să aibă o armă care fumegă. Problema e că firimiturile de pâine (aluzie la basmul Hansel și Gretel n.r.) sunt peste tot și nu conduc întotdeauna într-o singură direcție”, susține Alina Chan, o expertă în inginerie genetică de la Broad Institute of MIT și Universitatea Harvard.
Alina Chan a semnat, alături de alți 17 oameni de știință, scrisoare în revista Science, solicitând o investigație mai aprofundată asupra originii virusului. Scrisoarea cere să se ia în considerare atât teoriile despre apariția naturală, cât și despre o posibilă scurgere din laborator. Experta nu are nicio problemă să explice de ce acestr demers vine atât de târziu, în condițiile în care nu au apărut cine știe ce noi dovezi.

Și adevărul poate fi rasist?

.Chan a spus că a existat o îngrijorare în rândul unor oameni de știință cu privire la discutarea publică a ipotezei scurgerilor de laborator de teamă că cuvintele lor ar putea fi interpretate greșit sau utilizate pentru a susține retorica rasistă despre modul în care a apărut coronavirusul.
„La vremea respectivă, era mai înfricoșător să fii asociat cu Trump și să devii un instrument pentru rasiști, așa că oamenii nu au vrut să ceară public o anchetă despre originile laboratorului”, a declarat Chan pentru postulNBC.
Că savanții au evitat sî spună de la început tot adevărarul pare să confirme și Maciej Boni, profesor asociat de biologie la Universitatea Penn State, care este specializat în epidemiologia bolilor tropicale și evoluția virală. „Nu au existat dovezi noi în ultimele 16 luni că virusul ar avea o origine de laborator”, a declarat Boni.

În centrul suspiciunilor cu privire la o eventuală scurgere din laborator a noului coronavirus se află Institutul de Virologie Wuhan, o instalație de cercetare fondată în anii 1950, prima din China care a primit cel mai înalt nivel de autorizare din punc de vedere al biosecurității. Laboratorul institutului are un nivel de biosecuritate de nivel 4 (cunoscut sub numele de BSL-4, cel mai înalt nivel), ceea ce înseamnă că este echipat pentru a studia agenții infecțioși și toxinele cu cel mai mare risc din lume, cele care necesită cele mai stricte măsuri de siguranță.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: