Editura Evenimentul si Capital

De ce atacă urşii?

57f652be464c2f2601d6725bd68ba83d
Autor: | | 82 Comentarii | 0 Vizualizari

Trei atacuri într-o săptămână. Turiştii nu mai campează în munţi. Avem cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Cum ieşim din această situaţie?

Urşii au pus stăpânire pe Munţii Carpaţi. Cei mai mulţi se află în Carpaţii Meridionali, zonă în care, de altfel, ajung şi cei mai mulţi turişti. Vara aceasta, numărul de atacuri ale urşilor asupra oamenilor a crescut substanţial.În Mureş, un bărbat a fost sfâşiat în propria grădină. În Bucegi, chiar săptămâna aceasta, un excursionist ceh a scăpat mai mult mort decât viu după o întâlnire cu ursul. Printre amatorii de drumeţii montane, aproape că s-a instalat psihoza, iar Romsilva a alcătuit echipe de patrulare pe cele mai solicitate trasee turistice. Cum se va sfârşi acest război? Suprapopulare România este ţara cu cei mai mulţi urşi din Europa, exceptând Rusia siberiană. În ţări ca Germania, Austria, Suedia nu s-a mai văzut vreun urs în libertate de 100 de ani. Ceauşescu a protejat specia şi a interzis complet vânătoarea după 1975, el şi clica sa fiind singurii care mai aveau dreptul să-i împuşte. Astfel, în ultimii 30 de ani, s-a produs o explozie a creşterii demografice. Estimările din prezent privind populaţia de urşi sunt contradictorii - unii vorbesc despre 6.000-7.000 de exemplare, alţii de 8.000, iar unele surse avansează chiar cifra de 10.000. Numărul optim pe teritoriul României ar fi de 4.000 de exemplare, deci asistăm la o dublare a efectivului normal. Am intrat în teritoriul lor Această proliferare accelerată se produce în acelaşi timp cu ofensiva omului. Turismul a fost în ultimii ani în expansiune, astfel s-au construit pensiuni în zone care în trecut erau izolate. Cel mai mare impact l-au avut defrişările, din cauza cărora sau redus teritoriile urşilor. În plus, economia de piaţă a condus şi la dezvoltarea afacerilor cu fructe de pădure, prezenţa masivă a oamenilor în aceste arii deranjând urşii în perioada în care trebuie să se hrănească. Pentru că şi numărul turiştilor, şi cel al urşilor e tot mai mare de la un an la altul, sunt aproape imposibil de evitat întâlnirile dintre aceştia. Ursul caută omul Aproape tot ce se ştia despre comportamentul urşilor în interacţiunea cu omul nu mai este valabil. Se ştia că urşii evită întâlnirea cu omul dacă îl simte de departe şi că oamenii nu sunt vânaţi, nefiind consideraţi o potenţială hrană. Lucrurile sunt însă în schimbare. Urşii caută apropierea de om pentru că s-au obişnuit să asocieze prezenţa turistului cu mâncarea pe care o are acesta în rucsac. Românii au căpătat un obicei din a hrăni urşii „cerşetori”, înfometaţi oricum prin reducerea propriilor teritorii. Astfel, urşii îşi pierd instinctul de a-şi procura singuri hrana, căutând să trăiască în apropierea omului. „Soluţiile sunt dificil de aplicat pentru că asociaţiile de protecţie a animalelor sunt foarte vehemente. Toate măsurile - relocarea, vânătoarea sportivă, crearea de rezervaţii naturale - trebuie aplicate cu foarte multă diplomaţie. Părerea mea este că soluţia cea mai eficientă ar fi vânătoarea sportivă, însă cotele alocate anual sunt subdimensionate”, consideră Gheorghe Nechiforel, director adjunct la Romsilva.

 • Fondurile de vânătoare administrate direct de către Romsilva cuprind doar 8 judeţe, restul teritoriilor fiind concesionate.
 • Zona pe care o controlează reprezintă 27% din totalul fondurilor de vânătoare din România.
 • Romsilva deţine informaţii precise privind populaţia de urşi doar din această zonă.
COLŢI ŞI GHEARE Ultimele atacuri din vara aceasta
 • Un mureşean a fost sfâşiat de urs în lanul de porumb din spatele casei.
 • Un ţăran din Argeş a fost devorat de urs în grădina casei.
 • Doi turişti maghiari au fost atacaţi în Platoul Padina, un fel de Alee a Urşilor din Bucegi. Au scăpat cu răni uşoare.
 • Un turist ceh a fost grav rănit de un urs la numai 300 de metri de intrarea în oraşul Buşteni.
 • Un bucureştean a fost atacat şi rănit la picior, în apropiere de cota 1.600 din Bucegi. Omul n-a intrat în panică, a făcut gălăgie, şi ursul a fugit.
PĂŞIND CU GRIJĂ Iubitorii munţilor renunţă la corturi Vlad Mărgăritescu este un bucureştean care ar vrea să-şi petreacă toate weekendurile în munţi. Îi place să stea în cort, însă evită să campeze în spaţiile amenajate, din cauza gălăgiei pe care o fac turiştii. Deşi admite că este periculos să petreacă noaptea în poiene, din cauza urşilor, preferă să doarmă în mijlocul naturii. „Nu am avut probleme din cauza urşilor. O singură dată un mascul ne-a vizitat cortul în care ţineam mâncarea şi s-a mulţumit cu ce a găsit acolo. Cred că încă este valabilă regula care spune că ursul nu te atacă dacă îi respecţi teritoriul”, povesteşte Vlad. Robert, care este un împătimit al alpinismului, are însă o altă părere. „Situaţia este diferită faţă de anii trecuţi. Dacă atunci ne instalam corturile pe unde apucam şi aplicam toate metodele pentru a evita atacul vreunui urs, acum am senzaţia ori de câte ori mă caţăr că voi da nas în nas cu unul. Am ajuns să renunţ la cort şi să mă cazez în cabane”, spune, cu amărăciune, alpinistul. Cabanierii nu sunt îngrijoraţi de apariţia urşilor. „Este ceva normal. Putemspunecă sunt dejadomesticiţi de turişti”, afirmă Liliana, angajată la Cabana Gura Diham, judeţul Prahova. „Ei vin la gunoaiele aruncate de turiştii care stau în corturi sau în rulote, pe lângă cabană. Urşii devin agresivi doar atunci când oamenii, nerealizând pericolul, se apropie prea mult şi îi agasează cu bliţurile aparatelor foto”, a precizat aceasta. Situaţia este aceeaşi şi la cabanele Trei Brazi, Clăbucet sau Diham. Probleme mari sunt la Padina, judeţul Dâmboviţa: „Urşii vin la stânele din zonă, aşa cum fac an de an. Turiştii însă sunt mai speriaţi anul acesta şi unii pleacă atunci când află că zona este frecventată de aceste animale”, ne-au explicat angajaţii cabanei. La Padina s-au produs cele mai numeroase atacuri în ultimii ani. SFATURI Cum să vă feriţi de urs Pe forumuri circulă foarte multe discuţii despre urşi, despre întâlnirile cu aceştia şi despre cum trebuie procedat pentru a evita un atac. Iată câteva sfaturi:
 • vorbiţi şi cântaţi când mergeţi pe potecile pe care ar putea să apară vreun urs, pentru ca acesta să vă audă de departe şi să nu fie surprins;
 • dacă l-aţi văzut primul, iar el încă nu v-a simţit, cu mişcări lente, continuaţi drumul prin altă parte;
 • dacă sunteţi într-un grup mai mare, formaţi un lanţ uman atunci când vă întâlniţi cu fiara, pentru a vă percepe ca o masă de netrecut;
 • dacă vine spre dumneavoastră, aruncaţi-i rucsacul în faţă, iar în timpul în care ursul îl cercetează, îndepărtaţi-vă cât mai mult posibil;
 • când dormiţi la cort, lăsaţi-vă un tricou transpirat şi ciorapii pe care i-aţi purtat peste zi pe o sârmă atârnată deasupra cortului. Ursul simte mirosul de om şi va evita să se apropie.

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI