Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce are nevoie, de fapt, Capitala? Un nume greu aruncă bomba: „Referendum!”
De ce are nevoie, de fapt, Capitala? Un nume greu aruncă bomba: „Referendum!”

De ce are nevoie, de fapt, Capitala? Un nume greu aruncă bomba: „Referendum!”

Marele politolog român Alina Mungiu Pippidi dezvăluie de ce are nevoie, de fapt, Capitala, pentru a scăpa din acest impas.

Ei au intrat în partidul alternativă cu gașca pentru a consolida rețele de influență și ne se împiedică de alegerea unuia de către popor- mult le pasă. Folosirea cuvîntului integritate și a unui organism pur politic ca să-și elimine oponenții nu are de ce să ne mire avînd în vedere meritele precedente ale unora care au pus gheara pe partid- sabotajul intern al Coaliției pentru un Parlament Curat în 2004 (la vremea aceea l-am pus pe seama ineptitudinii), plagierea nesimțită și partizană a listelor negre folosindu-l pe Polițeanu, băiatul lor de mingi, manevra de a anunța cu ani de zile în urmă pe presa electronică deținută de servicii ca SRI sau SPP un partid nou pentru a strînge informații (numele tuturor finanțatorilor interesați), ce să mai vorbim, muncă informativă calificată. E greu să scapi de așa o plagă, iar cu toată emoția și talentul unora ca Fritz sau Coliban USR nu va avolua decît prin rupere și pînă să-i rezolve ei pe alții, trebuie să scape din cușca de șoareci care le-a fost oferită ca să se dezvolte. Nu pot rezolva ei problemele orașului și ale țării.

Nicușor are, ca atare, un anturaj redus pentru a rezolva Bucureștiul și o majoritate precară, cu toată victoria lui meritată.

Cum să reformezi radical un oraș în care majoritatea o are partidul cu care te-ai luptat și pe deasupra jumătate din sectoare?

De asta am scris încă din ceasul zero că ne trebuie un referendum la București, în care populația să aleagă direct alegerile dificile de făcut, mai ales privind reducerea numărului de mașini. S-a ratat ocazia la alegeri să se dezbată soluțiile astfel ca lumea să fie informată, dar lumea poate face asta la referendum. Care poate fi online, pe pagina dedicată soluțiilor care necesită sprijin popular.

PSD poate avea altă părere și milita pentru alte soluții – dreptul lor.

La două săptămîni după alegeri, părerea mea este că orașul nu poate fi reformat contra PSD. Ei trebuie să fie parte din acest pact, sectoarele lor trebuie și ele să voteze etc.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.