Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce a fost ţinută la secret cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile. Galerie foto
De ce a fost ţinută la secret cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile. Galerie foto

De ce a fost ţinută la secret cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile. Galerie foto

În Egipt, arheologii au făcut o descoperire uimitoare într-unul dintre cele mai cunoscute locuri ale civilizației antice.

Valea Regilor este situată pe malul vestic al Nilului, vis-à-vis de orașului Theba, azi Luxor, unde se află cele 63 de morminte importante. Cel mai cunoscut mormânt este al faraonului Tutankhamon care era plin de comori. A durat mai mult de opt ani să-l golească din cauza stării mormântului.

Astăzi, istoricul Bettany Hughes a revenit cu o nouă serie „Egypt’s Greatest Treasures” de pe „Channel 5 unde vorbeşte despre cele mai mari comori din Egiptul tinuţe la secret. Ea a dezvăluit că: „A fost păstrat secretul atâţia ani deoarece interiorul său deţinea  cele mai mari zece comori ale Egiptului”.

„Când acest mormânt a fost deschis pentru prima dată în 1922 de arheologul britanic Howard Carter, foarte puțini au auzit despre faraonul al cărui trup era înăuntru„. Ea adaugă: „Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de toate celelalte morminte din vale, comorile acestui mormânt erau protejate de hoți”. „Acesta este unul dintre cele trei sicrie din aur spectaculoase găsite aici, fiecare cuibărit unul în celălalt, precum păpușile rusești”.

„Cele două straturi exterioare erau din lemn îmbrăcat în aur, dar interiorul era din aur masiv, care cântărea 100 de kilograme”. „Astăzi, acest aur valorează peste 3 milioane de euro. În interiorul sicriului de aur se afla trupul faraonului – corpul mumificat al lui Tutankhamon”.

Hughes a continuat să explice în detaliu ce a descoperit Carter în timpul „perchezițiilor” sale: „Inițial, încăperile din acest mormânt erau pline de ceea ce Carter a descris drept„ lucruri minunate. Faraonii au fost înmormântați cu sute, adesea mii, din obiectele de valoare: arme, paturi, bijuterii, obiecte…”

„Când Carter și echipa sa au intrat pentru prima dată în mormântul lui Tutankhamon, au făcut poze camerelor fost stivuite cu o comoară regală extrem de valoroasă„. Aceasta este cea mai mare descoperire arheologică din toate timpurile.

Seria documentarului a susținut că aşa-numitul blestem al faraonului”, care aparent nu face distincție între hoți și arheologi, ar provoca ghinion, boală sau chiar moarte: „Când Carter a săpat o groapă în mormânt, Lordul Carnarvon l-a întrebat dacă poate vedea ceva, iar Carter a răspuns „da, lucruri minunate”.

El a găsit şi un blestem scris în hieroglife pe o tabletă de lut: „Moartea va omorî pe oricine tulbură pacea faraonului”. La cinci luni de la intrarea în mormânt, Lord Carnarvon, 56 de ani, era mort. Și până la moartea sa, curentul a fost tăiat la Cairo, cufundând orașul în întuneric”.

Dar activitatea ciudată nu s-a oprit aici. Documentarul mai arată: „Milionarul american George Jay Gould a murit la scurt timp după ce a vizitat mormântul. Industrialul britanic Joel Wolfe, care a fost unul dintre primii vizitatori la mormânt, a căzut și el în comă și a murit”.

„În 1929, 22 de persoane care au participat la descoperirea mormântului lui Tutankhamen au murit prematur în șapte ani”. „Doar doi dintre cei care au săpat erau încă în viață. În schimb Howard Carter a refuzat să creadă în orice formă de blestem și a murit din cauze naturale în 1949, titrează express.


Au fost nevoie de opt ani pentru a îndepărta toate comorile. Imagine oferită de CANAL 5.


Tutankhamun, expus la Cairo


Imagini oferite de  CANALUL 5

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: