De ce a fost eliberat Radu Mazăre

De ce a fost eliberat Radu Mazăre

Judecătorii au stabilit că primarul a primit 95.000 de euro în contul din Israel, dar arată că suma nu reprezintă neapărat șpaga acestuia. Ei l-au protejat de întrebările incomode.

Instanţa Supremă a explicat, ieri, de ce nu l-a arestat pe primarul din Constanţa, acuzat de DNA de luare de mită. Astfel, judecătoarea Rodica Cosma a susţinut că este adevărat că Radu Mazăre a primit 95.000 de euro într-un cont bancar din Israel din partea lui Elan Schwartzenberg. Însă, susține același magistrat, „nu rezultă din probele administrate că banii au fost primiți de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câștige, în condiții ilicite, licitația din 15.12.2011”, pentru construirea cartierului Henri Coandă.

Fără răspuns

Din motivarea instanței mai reiese faptul că au fost respinse mai multe întrebări care vizau modalitatea de deschidere a unui cont bancar în Israel. Mazăre a suținut că și-a deschis un cont în străinătate „pentru că un vechi proverb spune că nu-ți ții toate ouăle într-un coș”. El a mai precizat că nu a alimentat niciodată respectivul cont, banii provenind de la un grec, dator la el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul a vrut să ştie dacă a fost ajutat de Elan Schwartzenberg în acest demers, dar întrebarea a rămas fără răspuns, deoarece judecătoarea nu a fost de acord. Edilul a mai fost întrebat „dacă deține înscrisuri care să confirme raporturile de creanță dintre Elan Schwartzenberg și cetățeanul grec”. Sau cum a aflat că i-a fost alimentat contul din Israel. Nici la aceste întrebări nu a fost lăsat să răspundă.

Interpusul Elan

Într-un final, instanța a considerat că din interceptări nu rezultă că edilul a primit mită de la afaceristul israelian. În schimb, procurorii DNA spun că Elan a acționat „ca un liant” între mituitor, Avraham Morgenstern, și mituit, Radu Mazăre. Elan ar fi intermediat mai multe contracte obţinute de firma lui Morgenstern de la primăria Constanţa, în schimbul unor comisioane importante. Radu Mazăre este acuzat că a luat mită 175.000 euro de la Morgenstern pentru a construi un cartier de locuințe sociale în Constanța, pentru a ajuta societatea respectivă să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Decizia finală, peste 18 aprilie

Magistrații de la Înalta Curte vor decide, definitiv, vineri, 18 aprilie, dacă primarul Radu Mazăre va fi arestat preventiv pentru 29 de zile, așa cum au cerut procurorii DNA. Doi judecători ai Instanței Supreme vor analiza recursul DNA la decizia dată de colegii lor pe 8 aprilie, când Mazăre a fost anunțat că va fi cercetat sub control judiciar. Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Morgenstern i-a remis primarului municipiului Constanța 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 10 milioane de euro.