Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce a fost desemnat premier tot Ludovic Orban? Pentru că acesta e volanul cu care Klaus Iohannis conduce partidul
De ce a fost desemnat premier tot Ludovic Orban? Pentru că acesta e volanul cu care Klaus Iohannis conduce partidul

De ce a fost desemnat premier tot Ludovic Orban? Pentru că acesta e volanul cu care Klaus Iohannis conduce partidul

Joi, 12 martie 2020, seara, după lovitura de teatru (prost, evident), care a fost depunerea mandatului de către Florin Cîțu cu doar 10 minute înainte de a fi votat premier, am fost invitat la un dialog în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.

Ca în vremurile bune ale celui mai bun talkshow din istoria televiziunii românești, „Milionarii de la miezul nopții”, ținut de Marius Tucă la Antena 1 și în cuprinsul căruia eu mă număram printre invitații aproape permanenți. Alte vremuri, cînd, vorba poetului, eram mai tînăr și la trup curat.

Ca și în alte dăți, Marius Tucă m-a pus să fiu profet al vieții noastre politice, întrebîndu-mă pe cine va desemna Klaus Iohannis ca premier. Eram joi, 12 martie 2020. Klaus Iohannis a anunțat că Ludovic Orban e premierul desemnat la capătul unui trucaj numit consultările de la Cotroceni și pe fondul Diversiunii Guvernul întreg suspect de coronavirus. 

Redau din dialog fragmentele respective:

Marius Tucă: Cum iese din asta până una alta? Adică, cu alte cuvinte, mai pe înțelesul celor mai proști ca mine, pe cine va desemna prim-ministru? 

Ion Cristoiu: Tot pe Orban. 

Marius Tucă: Domnul Cristoiu, păi vorbesc serios, haideți totuși suntem în România. În momentul în care l-a desemnat pe Orban, putem închide România liniștiți. 

Ion Cristoiu: Cunoaștem în post-decembrism doi președinți. Unul a fost Ion Iliescu…

Marius Tucă: Tocmai a împlinit 90 de ani. 

Ion Cristoiu: Și celălalt a fost Traian Băsescu. Avantajul lor este că partidele erau ale lor. Iliescu făcuse FSN – PDSR, Traian Băsescu făcuse PDL. Deci puterea lor asupra partidelor era directă, că ei le făcuseră. E o nuanță la Emil Constantinescu că totuși PNȚCD-ul nu era al lui. 

Marius Tucă: E adevărat. Nu, dar la Băsescu, i-a furat partidul lui Roman, ca să fim corecți până la capăt. 

Ion Cristoiu: Da, dar el a fost șeful partidului…

Marius Tucă: El a fost șeful partidului, el a ieșit primarul Capitalei. 

Ion Cristoiu: Domnul Klaus Iohannis a fost parașutat în fruntea acestui partid, ascultați-mă. 

Marius Tucă: Și în ce moment. 

Ion Cristoiu: În consecință, el nu poate să aibă această jucărie numită partidul direct ci prin intermediul unei slugi care este Ludovic Orban. Ludovic Orban, nu știu, teatral, i se pare lui că este omul care trebuie să fie neapărat în fruntea PNL. Pentru că dacă era acum Cîțu era o mare problemă. 

Marius Tucă: În fruntea PNL, dar nu vrea neapărat să fie șeful executivului. Nu vrea neapărat. 

Ion Cristoiu: Cum?

Marius Tucă: S-a văzut pentru că l-a pus pe Cîțu. Joacă o comedie ziceți. 

Ion Cristoiu: Păi asta e teatral. 

Marius Tucă: Da. Pasul următor cu Cîțu, era să scape de Orban totuși. Din punctul meu de vedere. 

Ion Cristoiu: Nu cred. 

Marius Tucă: Eu cred asta. 

Ion Cristoiu: Știu, am văzut. Eu nu cred asta. Nu cred pentru că era cea mai bună ocazie…

Marius Tucă: Aveți perfectă dreptate. El are un intermediar prin care controlează partidul…

Ion Cristoiu: Da și joacă și el…

Marius Tucă: Bineînțeles că mai sunt în partid care fac drumul la Cotroceni…

Ion Cristoiu: Mai e încă o nuanță foarte importantă și o știți. Președintele, dacă are o nepoțică, n-are nicio putere să o pună, trebuie să sune pe premier. Dacă premierul nu e slugă, zice știți, e bună, dar… s-ar putea… Dar el zice să trăiți, facem. Pot să ridic două degete și să salut realegerea domnului Tudorel Toader ca rector?

Marius Tucă: Da, asta e o lovitură incredibilă pentru cei care îl contestau. 

(…)

Marius Tucă: CCR a publicat motivarea deciziei prin care a fost blocată desemnarea lui Orban. Dizolvarea parlamentului, aproape imposibilă. Hai să vedem că ați zis că îl pune iar pe Orban. 

Ion Cristoiu: N-are cum, s-a terminat pentru că nu e timp…

Marius Tucă: Păi nu, dar ați zis că îl pune pe Orban. Să vedem ce scrie în motivare, dacă mai poate să-l pună. Am pariat. „Judecătorii CCR precizează în motivare că dizolvarea forului legislativ se face în urma unor negocieri și înțelegeri politice.” Păi nu, dacă scrie ceva legat de Orban. „Desemnarea domnului Ludovic Orban în calitate de candidat la funcția de prim-ministru urmată de solicitarea votului de încredere pentru programul și lista guvernului prezentat de acesta parlamentului nu reprezintă prima solicitare de învestitură, în sensul art. 89, și prin urmare constituie momentul din care se calculează…”

Ion Cristoiu: Deci mai trebuie… Nu, anticipatele am terminat. 

Marius Tucă: Păi nu de anticipate, eu vorbesc despre desemnare. Domnule, vreau și eu să câștig 100 de euro, lăsați-mă în pace. „Desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă la bază convingerea președintelui României că persoana desemnată va putea să coaguleze o majoritate parlamentară în vederea investiturii.”

Ion Cristoiu: Domnul Orban luni după-amiază atunci începuse să spună că poate să…

Marius Tucă: Da, poate să coaguleze. (…) Ne vedem din nou săptămâna viitoare să vedem cine a câștigat pariul. 

Ion Cristoiu: Vedem, da. Vedem în seara asta. 

Marius Tucă: Când credeți că va fi noul prim-ministru desemnat? Domnule, în România mai e un pic și se declară stare de necesitate. 

Ion Cristoiu: Poate să fie, înclin să cred în a doua ipoteză, că va veni și va spune, având în vedere că e nevoie urgentă și nu mai putem…

Marius Tucă: Să-l pună pe Orban. Ferească Dumnezeu. 

Ion Cristoiu: Pariem?

Marius Tucă: Da, pariem.”

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: