Oraşul Las Vegas avea pregătit un vast plan de apărate împotriva atacurilor teroriste de orice tip, inclusiv trageri de la înălţime.
De ani de zile Las Vegas se pregăteşte pentru ce e mai rău: antrenându-şi forţele de poliţie potrivit unui protocol antitero adoptat în 2009, pentru a răspunde eventualităţii unui tir în masă, unui atac chimic, unui atac sinucigaş cu bombe sau unor avioane care intră în clădiri, au declarat pentru Reuters oficiali ai oraşului şi responsabili cu securitatea.
Însă, în faţa atacului de duminică seara, care a ucis 58 de persoane şi a rănit alte câteva sute la un concert în aer liber, în oraş, poliţia a descoperit că are foarte puţine opţiuni pentru a-l opri pe trăgător rapid, au recunoscut şefii poliţiei.
Atacul de duminică a demonstrat dificultatea oraşelor americane de a-şi proteja cetăţenilor de atacuri care pot îmbrăca forme impredictibile.
Trăgând de la etajul 32 al unui hotel aflat în apropierea faimoasului cartier Strip, noaptea, la o distanţă de 500 de metri, cu un arsenal de arme semi-automate, modificate pentru a putea să execute foc cu mare rapiditate, puşcaşul Stephen Paddock a aruncat oraşul într-un coşmar, la care poliţia nu a avut nici un fel de replică minute în şir, un interval crucial în care s-au făcut majoritatea victimelor.
Unghiurile, distanţele şi prezenţa a mii de oameni au făcut imposibilă o ripostă sigură, a explicat poliţia.
„Ofiţerii noştri au demonstrat o incredibilă reţinere. Ei pot trage la acea distanţă, dar nu o puteau face cu siguranţă”, a declarat Robert Chamberlin, membru al departamentului antitero al poliţiei din Las Vegas.”
„Tragi la o înălţime de 32 de etaje, de la 500 de metri... Astfel, traiectoriile noastre... chiar dacă erau precise, ar fi nimerit în plafon, trecând în camera de deasupra.”
„Ofiţerii noştri au fost conştienţi că trebuie să se apropie, aşa că asta au şi făcut.”
Paddock a trasîn continuu o ploaie de gloanţe asupra unei mulţimi de 22.000 de oameni, timp de circa 10 minute, începând cu ora locală 22.05, potrivit şerifului Joseph Lombardo. Poliţia a spart uşa camerei de hotel a lui Paddock la 75 de minute după începerea tirului, descoperindu-l sinucis.
Paddock a fost al doilea puşcaş terorist, trăgător într-o masă de oameni de la înălţime, potrivid lui David Shepherd, fost agent FBI, consilier al poliţiei din Las Vegas. Primul a provocat un mare număr de victime la Universitatea din Texas, în 1996, când un trăgător a ucis 15 persoane şi a rănit 31, într-un atac care a durat 96 de minute.
În 2009, poliţia din Las Vegas a adoptat un nou plan antitero de intervenţie şi antrenament, numit MACTAC, de la Multi-Assault Counter-Terrorism Capabilities, care era menit să facă faţă unei game foarte largi de atacuri.
Oficiali au declarat că MACTAC a fost aprobat după atentatul din Mumbai, în India, cu un an mai devreme, în care militanţi Al-Qaida au ucis 166 de persoane într-o serie de atatcuri cu arme de foc şi bombe desfăşuate de-a lungul a patru zile.
Protocolul MACTAC prevedea ca fiecare ofiţer fin fiecare departament din regiune să fie antrenat după aceleaşi proceduri, pentru a răspunde unor atacuri, astfel încât să colaboreze rapid, din momentul în care s-ar fi dat alarma. În cazul unui atac cu arme de foc, de exemplu, colaborarea se traducea în faptul că ofiţerii, în perfectă coordinare, ştiau când să execute foc din diferite unghiuri asupra teroriştilor.
Duminică, înălţimea mare de la care a tras Paddock, şi faptul că se afla într-un hotel foarte populat a complicat condiţiile pentru o ripostă eficientă. Întâi, pentru că a fost dificil să identifice cu precizie locul din care se trăgea. Al doilea, din cauza pericolului de a atinge asistenţa.
„Ne-a pus mari probleme logistice, să ne trezim astfel dezarmaţi”, a declarat locotenentul Reggie Rader, unul din membrii echipei MACTAC. El a spus că ofiţerii au făcut tot ce au putut pentru a ajunge cât mai repede la camera de unde trăgea Paddock.
Consilierii orăşeneşti Ricki Barlow şi Steve Seroka au elogiat poliţia pentru modul în care a reacţionat la atacul de duminică, însă au recunoscut că Paddock s-a dovedit un adversar dificil şi că este greu să fii pregătit pentru toate tipurile posibile de atacuri.
„Cineva trage de sus în mulţime – bineînţeles că ne-am gândit la aşa ceva. Însă vine întrebarea: cum te aperi de aşa ceva?”, a spus Barlow.
Seroka a spus că multe hoteluri din Las Vegas sunt echipate cu tehnologie capabilă să detecteze proiectile precum mucurile de ţigară aruncate din balcoane şi să detecteze camera de unde au fost aruncate, însă a spus că hotelul Mandalay Bay, de unde a tras Paddock nu avea balcoane.
Seroka, fost colonel al US Air Force şi veteran al celor două războaie din Golf a deplâns lungimea timpului în care Paddock a putut trage în mulţime. „Nouă minute este o eternitate, când te afli sub tirul unei arme.”
Şi a adăugat: „Există o zicală veche: nici un plan nu rezistă la primul contact cu inamicul. Nu poţi anticipa toate posibilităţile.”