Din fericire, procurorii DIICOT au descoperit la timp o bombă pe care un bărbat de origine maghiară avea de gând să o detoneze în Târgu Secuiesc.

“Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM) este o organizație extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari şi de-a lungul timpului, activiştii i-au chemat pe tinerii maghiari la mese rotunde și i-au invitat să se alăture mișcării, ademenindu-i cu slogane precum: “Ieși din zona de confort, vezi cum e viața în HVIM“, “Fă parte din rezistență“, “Noi nu luptăm doar în spațiul virtual, steagul libertății noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acțiunii.", scrie Rise Project.

Organizaţia paramilitară militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și refacerea Ungariei Mari și care este foarte activă în județele Covasna și Harghita. Toroczkai, fondatorul organizației, a fost blocat la frontieră în octombrie 2013, primind interdicția să mai intre în România. Toroczkai a făcut și afaceri în România înainte de a-i fi interzis accesul în țară. Numele său apare în istoricul companiei Filomenamodels SRL din Oradea, alături un fost jurnalist din Miercurea Ciuc. Firma, specializată în organizarea de spectacole, nu a avut o activitate financiară consistentă.

HVIM a fost înființată în Szeged, Ungaria, în 2001, de către Laszlo Toroczkai, pe atunci un tânăr activist care milita pentru reîntregirea Ungariei Mari. HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan. Cei cinci au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc să le aprobe înființarea HVIM România, dar au renunțat ulterior.

Nu demult, Ministerul Afacerilor Interne a interzis intrarea pe teritoriul României a unor cetățeni unguri, care desfășoară în țara noastră activități cu caracter extremist şi care fac parge din Noua Gardă Ungară, ”Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate”, Oastea Haiducilor și Jobbik.