De acum, COVID-19 va fi depistat într-o secundă. E mult mai eficient decât testul PCR

De acum, COVID-19 va fi depistat într-o secundă. E mult mai eficient decât testul PCR

Un studiu finalizat recent în Marea Britanie arată că anumiţi câini pot detecta persoanele infectate cu Covid-19 în mai puțin de o secundă, ceea ce înseamnă că această metodă este mai rapidă decât clasicul test PCR.

Detectarea Covid-19 avansează. Există ceva mai bun decât testul PCR. Studiul a fost publicat luni (24 mai) şi arată că persoanele infectate cu Covid-19 au un miros distinct, ușor de depistat de câini. Mai departe, patrupedele adulmecă persoanele care se află într-o încăpere şi le indică pe cele bolnave. Cercetarea a fost condusă de reprezentanţii Medical Detection Dogs, o fundație care antrenează câinii pentru detectarea diferitelor maladii.

Printre altele, câinii special antrenaţi pot detecta schimbările care apar la persoanele cu diabet de tip 1. Alte programe vizează detectarea cancerului și a maladiilor de tip Parkinson. Studiul London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) a demonstrat faptul că patrupedele pot depista inclusiv persoanele care suferă de malarie.

Anunț important despre vaccinurile COVID-19. Studiu finalizat de cercetători

Ne puteți urmări și pe Google News

Se face lumină în cea mai mare controversă legată de Covid-19. Studiul care ar putea schimba datele problemei

Detectarea Covid-19 avansează

Acest studiu britanic arată că 94,3% dintre persoanele infectate cu Covid-19 pot fi identificate după mirosul pe care câinii îl depistează pe haine. Astfel, ei sunt mai rapizi decât testele clasice și mult mai eficienți. Aşa cum se ştie, acuratețea testelor antigen variază între 58% și 77%, iar cea a testelor PCR este de 97%. Noua metodă care se bazează pe mirosul fin al câinilor durează o secundă.

Câinii au fost antrenați și în Thailanda să recunoască persoanele atinse de noul coronavirus. Guvernul de la Bangkok se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de Covid-19. Trei dintre cele 6 patrupede antrenate au ajuns la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, rata de succes a depistărilor fiind de 95%. Câinii nu sunt nevoiți să miroasă de aproape o persoană. Ei îşi fac datoria adulmecând probele de transpirație care sunt ținute în recipiente metalice.

„Câinii sunt foarte rapizi la detectarea celor infectați. Astfel îi putem separa pe cei infectați de cei sănătoși”, a declarat Thitiwat Sirprasart, unul dintre cei implicaţi în proiectul special, conform The Guardian.