Datornicii în franci elveţieni, ţinuţi în şah până la anul

Datornicii în franci elveţieni, ţinuţi în şah până la anul

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat astăzi discuţiile privind constituţionalitatea proiectului de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, la ieşirea din sala de şedinţă, că a fost nevoie de amânare pentru a aprofunda soluţia şi a o corela cu cea care a fost dată în cazul legii dării în plată. 

“Vrem ca în privinţa unor puncte, cum ar fi - unul foarte delicat - cel cu retroactivitatea, să nu dăm soluţii care să nu fie foarte corelate. Pentru a vedea întâi care o să fie motivaţia definitivă în acea excepţie (Legea dării în plată - n.r.), am amânat pe 18 ianuarie. (...) Aşteptăm motivarea, pentru că unele chestiuni s-au pus în ambele legi, într-un fel am decis la retroactivitate şi am spus că problema aceasta trebuie corelată cu principiul impreviziunii şi într-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a ţine exclusiv de această lege, dar vrem să vedem cum corelăm cele două motivări”, a explicat preşedintele CCR, potrivit Agerpres. 

Guvernul a contestat în urmă cu aproximativ o lună la Curte proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Dacian Cioloş preciza la acea dată că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei. Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. 

Executivul cere ca Legea conversiei creditelor în franci elveţieni să se aplice doar celor nevoiaşi. CCR va analiza sesizarea pe 23 noiembrie. Datele BNR furnizate EVZ arată că aproape 20% din creditele în franci sunt deţinute de 1.349 de persoane, 40 dintre ele contractând credite de peste un milion de CHF fiecare. Citiţi mai multe aici.